Október 20 – Csütörtök

d.e. Gyümölcstelen szőlővessző? – Jn 15:1-8

Ha valaki nem marad énbennem, kivetik, mint a lemetszett vesszőt, és megszárad; ezeket összegyűjtik, tűzre vetik és elégetik. (Jn 15:6)

Ha valaki nem marad meg Krisztusban, annak szomorú következményei vannak: nem lesz képes gyümölcsöt teremni, sőt kivetik, mint a lemetszett vesszőt, megszárad, majd a tűzbe dobják és elégetik. Isten azonban nem erre gondolt.

Az ő terve az, hogy maradj meg Krisztusban, és engedd ma is magad megtisztítani, hogy ezáltal sok gyümölcsöt tudj teremni az Ő örömére és dicsőségére. Ne felejtsd el, nélküle nem fog működni, bármilyen módszerrel is próbálkozol. Erőd és sikered Jézus Krisztusban van! Ezért maradj vele kapcsolatban naponta.

Akik gyümölcsöt teremnek, azokat is tisztogatja, hogy még többet teremjenek. Ez az oka annak, hogy Isten elkezd lemetszeni olyan dolgokat az életedben, amelyekhez hozzászoktál, és amelyekről azt gondoltad, hogy mindig a tieid lesznek. Igen, Isten megengedi, hogy elveszíts olyan dolgokat, amire büszke voltál, azért, hogy valami jobbat adjon helyette. Maradandó gyümölcsöt, ami az Ő dicsőítésére lesz.

Gyümölcstermőnek látod az életedet, vagy gyümölcstelennek? (TR)

 

d.u. Önvizsgálatra és megtérésre hívás – 2Kor 13:1-10

Pál apostol levelének utolsó szakaszában is megragadja az alkalmat, hogy szolgáljon a vétkezők felé, azok felé, akik vitatkozók, zavart keltők, mert fáj a szíve értük: „És megsiratok sokakat azok közül, akik korábban vétkeztek, de nem tértek meg abból a tisztátalanságból, paráznaságból, kicsapongásból, amelyet elkövettek” (2Kor 12:21). Apostoli tekintélyével határozottan lép föl, ugyanakkor szeretettel terelgeti őket a jó belátásra, a megtérésre.

A megtérés az az esemény, amely változást hoz az ember gondolkodásában, jellemében, viselkedésében. A hit Jézus Krisztusban készteti a megtérést, mert csak Jézus bocsánatában lehet a múltat rendezni, és Jézus által lehet az újéletben, szeretetben és engedelmességben járni. Ha a hívő engedetlen, vétkezett, meg kell térnie.

Nem a megtérési nyilatkozat, nem is egy történet a bizonyítéka az igazi megtérésnek, hanem az új élet. Az igazi megtérés jele a bűnös élet fölötti bánkódás és annak elhagyása, az új életben való járás. Az igazi megtérés jele az engedelmesség, az Isten akaratának őszinte keresése. Az igazi megtérés jele az embertársi őszinte szeretet. Vizsgáljuk meg magunkat, hitünket, hívő életünket! (EZ)