Május 25 – Szerda

d.e. Egyetlen Istenünk – 1Kor 8:1-6

Nekünk mégis egyetlen Istenünk az Atya, akitől van a mindenség, mi is őérte, és egyetlen Urunk Jézus Krisztus, aki által van a mindenség, mi is őáltala. (1Kor 8:6)

Az ismeret egy végtelen út, amelyen ha már pár lépést teszünk, rögtön magasabb rendűnek érezzük magunkat. Tradicionális gyülekezetben nőttem fel, és kultúrsokk-ként ért, amikor egy olyan gyülekezetbe látogattam el, ahol a föld minden kontinenséről voltak emberek. Különböző volt az öltözetük, különböző stílusban énekeltek és imádkoztak, mégis volt egy közös dolog bennük: az Isten iránti szeretet.

Hasonlóképpen ír Pál apostol a bálványáldozati húsról is: Szabad-e fogyasztani vagy sem? Vizsgáld meg a szeretet tükrén keresztül! Ne ítélj soha elhamarkodottan! Sokszor félünk szeretni, de nem félünk kinyilvánítani a véleményünket (Mt 15:11).

Gondolj arra, hogy Isten ma is, több mint hétmilliárd embert akar szeretni, mindegyiket a maga nyelvén. Szeretni nem azt jelenti, hogy mindenki olyan, mint én, hanem ahogy Pál is bizonyságot tett, azt, hogy „mindenkinek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket.” (1 Kor 9:22b) Ott van-e benned ez a megmentő szeretet, amely az embereket nem a maga képére akarja formálni, s amely az egyetlen Istenhez vezető út? (Nagy Ferencz)

 

d.u. „Ne szeressétek a világot!” – 1Jn 2:15-17

Ahhoz, hogy jobban megértsük, miért nem szabad szeretnünk a világot, meg kell értenünk a világ és az Isten közötti kapcsolatot. Lucifer egy csodálatos arkangyal volt, aki viszont felfuvalkodott, és ellenszegült az Istennek. Lázadásáért a földre vettetett le, ahová magával sodorta az angyalok egyharmadát.  Így a teremtett világ a sátán és az ő démonai birodalmává lett. Ez a sátán ősidők óta azon munkálkodik, hogy az embereket elcsábítsa, és Isten ellen fordítsa. Minden eszközt felhasznál arra, hogy az embereket magához láncolja. A test kívánságát kihasználva elhalmozza az embert minden földi jóval, hogy az emberek csak a testüknek éljenek. A szem kívánságát kihasználva befolyásolja a divatot, a TV műsorokat, és az internetes oldalakat, hogy az embereket megkötözze és a képernyők elé szegezze. A gőgöt és büszkeséget kihasználva elhiteti az emberekkel, hogy őket illeti a dicsőség azért, amit az életben tettek vagy megvalósítottak. De mi lesz az emberrel, ha teste és annak kívánsága elhal? Kárba vész az élete, lelke pedig az örök tűzben ég meg. Ezért mondja Isten, hogy „ne szeressétek a világot”, nehogy odakerüljetek! (Nagy Ferencz)