Május 19 – Csütörtök

d.e. A Szentlélek megerősíti belső emberünket – Ef 3:14-19

Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy hatalmasan megerősödjék bennetek a belső ember az ő Lelke által. (Ef 3:16)

Krisztus anyaszentegyházának falai élő kövekből vannak felépítve. Ezek vagytok ti, írja Péter apostol levelében. A kő felületét hiába csiszolják fényesre, ha a belső szerkezete puha, vagy málladozó, nem fog a falba kerülni. A nagy építőmester nem fogja kockáztatni az egész épületet ilyen kövek miatt. Azt mondják, hogy a nyugati keresztyénség és erkölcs omladozik. Történik ez azért, mert a keresztyén emberek hite és belső embere megroggyant, elgyengült.

Senki sem dicsekedhet azzal, hogy ő mennyire erős, mert megtérésünkkor hajótörött jellemünkkel rogytunk a kegyelem királyi széke elé. Amit addig értéknek tartottunk, kiderült, hogy kár és szemét. És akkor az Atya szíve megesett rajtunk, Fiának vére tisztára mosott bennünket. Ám a jellemformálás, belső megerősödés hosszadalmas folyamatnak bizonyul. Ezért is küldte Jézus a mi pártfogónkat és nevelőmesterünket, a Szentlelket. Benevezett minket egy „lelki edzéstervbe”. Kísértéseken és próbákon át vezetve erősít minket, hogy csiszolja hitünket, és szeretetünket tengerré duzzassza. Engedd, hogy a Lélek feltárja belső embered gyenge részeit, hogy megerősödhess! (Kovács Barna)

 

d.u. A Szentlélek újjáteremtő hatalma – Ez 36:25-29

Ezékiel próféta az újrakezdés üzenetének hírnöke. Amikor Jeruzsálem falai romokban hevertek, mindenki előtt világos volt, hogy azokat újra fel kell építeni. De amikor a lelki tisztátalanságról volt szó, nem volt mindenkinek egyértelmű a változás szükségessége. Amikor a tiszta víz oldani kezdi a ruhában levő koszt, akkor döbbenünk rá annak szennyes voltára. A Szentlélek az Ige tiszta vizét használja, hogy megtisztítson.

Isten hajtotta végre az első és egyben legsikeresebb szívátültetést, ami tökéletesen megújítja az egész életet. A fogságból hazatérő embereknek azt üzente: új hazába új szív kell; különben nem érdemes hazajönni. Pál azt írja, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szentlélek temploma. Meg kell történjen a templommá való átalakítás. Csak ezután ígérte Isten, hogy „az én Lelkemet adom belétek”.

Hisszük, hogy Isten előtt nincs reménytelen állapot, helyzet. Szentlelke teljesen újjá tud tenni, és mindenkit az első szeretet pompájába tud öltöztetni. Kapaszkodjunk tehát Istennek e gyönyörű ígéretébe, és kérjük, hogy váltsa valóra életünkben és népe életében. (Kovács Barna)