Február 14 - Vasárnap

d.e. Szeretet a házasságban is – 1Kor 13:1-13

„Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet. ” (1Kor 13:13)

A szeretet nélkülözhetetlen az emberi kapcsolatokban. Társadalmunk azért beteges, mert hiányzik belőle az igazi szeretet. Ahhoz, hogy megértsük, mennyire fontos a szeretet az emberi kapcsolatban, vissza kell mennünk a kezdetekhez. Amikor Isten megteremtette a világot és benne az embert, akkor egy szeretet kapcsolatra teremtette. A vele való személyes szeretet-kapcsolatra. Isten a házasságot is ilyen céllal rendelte. Azonban a bűnbe esés által a szeretet meghidegült. Már nem volt az igazi. Az ember önmagában nem tud szeretni sem, mert nem képes rá. Ha a körülöttünk élő embereket nézzük, akkor azt látjuk, hogy sokan éhezik az igazi szeretet. Hol lehet igazi szeretet találni ebben a világban? A válasz az, hogy sehol. Az igazi szeretet Isten, és ezt a szeretetet az Ő Fiában mutatta meg és általa adta nekünk (Jn 3:16). Tehát a szeretet forrása a mennyből csörgedez, vagy áramlik, ez attól függ, hogy mennyire vagy közel a forráshoz. Ahhoz, hogy egy házasság jól működjön, szeretetre van szükség. A szerelem olyan, mint egy láng, amely gyorsan jön, és még hamarabb távozik. A szeretet soha el nem múlik. A házasságban a szeretet nélkül élni képtelenség. A házastársaknak szeretniük kell egymást, úgy ahogy Krisztus is szerette az egyházat. Ez csak úgy valósulhat meg, a) ha benned is Krisztus szeretete van – ha ez a szeretet hiányzik belőled, akkor csupán önző a szereteted a házastársad iránt –, b) ha feltétel nélkül el tudod fogadni a házastársadat, – mert a házasságban meg kell bocsátani, türelmet kell tanúsítani, le kell mondani bizonyos dolgokról, engedni kell egymásnak. A szeretet nem akkor jön meg egy házasságban, amikor a házasulandó felek megkötik a házasságot, hanem ez minden megtért és újjászületett hívő emberben benne van. A házasságban a szeretet olyan, mint a nap. Két áldása van: meleget áraszt és világít. A családi fészek melege a szeretet, amely a házastársakat és a gyerekeket is összetartja. A fény pedig megmutatja az utat a következő generáció számára is. A szeretet pecsét. Az újjászületett ember házasságát a szeretet teszi hitelessé. (SzA)

 

Imaáhítat: Könyörögjünk megszentelt házasságokért! – 1Thessz 4:3-8
Bibliaóra: Engedjünk az Úr hívásának! – Ézs 50:4-10; 52:7-12 
Aranymondás: Ézs 50:4

 

d.u. Kudarcba fulladt ármány – Neh 6:1-19

Az Istentől küldött emberek minden időben és minden helyzetben szembe kell nézzenek az ellenség fondorlatos cselszövésével. Nehémiás sem volt kivétel. Ebből a történetből megtanulhatjuk, hogy amit Isten kezdeményez, azt meg is védelmezi, bármilyen legyen is az ellenség ármánykodása. Nincs olyan erő vagy hatalom, amely meggátolhatná azt a munkát, amelynek a Mindenható Úr Isten a védelmezője. Nehémiás példája csak bátorításul szolgál mindazoknak, akik feltétel nélkül engedelmeskednek Isten szavának, hívásának. Te és én csak eszközök lehetünk Isten kezében, és az eszköznek engedelmeskednie kell a mesternek. Azt a munkát, amelyre Ő bíz meg, megvédi, neked csak az a feladatod, hogy bízzál benne feltétel nélkül. Ahhoz, hogy elérjük a célt, el kell indulnunk. Te csak bízd rá életedet, bízz benne és tedd azt, amire Ő elhívott. Az áldás és a győzelem akkor lesz a tied, ha elkezdesz engedelmes lenni, és teljes erőddel és képességeddel neki vágsz a feladat elvégzéséhez. Ha azzal foglalkozol, hogy mit mond, vagy mit cselekszik az ellenség, akkor mindig egyhelyben fogsz maradni. Az ellenség csak azért tombol, mert tehetetlen azzal szemben, aki téged megbízott a szolgálattal, vagy egy egyedien rád szabott feladattal. Ne mondd azt, hogy nincs erőd vagy képességed hozzá, mert az, aki megbízott, jobban ismer téged, mint te magadat. Isten csak azzal bízza meg az elhívottakat, amire képességük van, nem többel és nem kevesebbel. Nehémiás példája legyen számodra bátorításul, és ne add fel a munkát, szolgálatot még akkor sem, ha az ellenség hatalmasan mutatja az erejét. Sokszor azért van kudarc az életünkben, mert saját látásunk és képességeink szerint akarjuk végezni a feladatot, közben tekintetünket levesszük róla. Ha sikeres szeretnél lenni, akkor attól kérj tanácsot, aki megbízott, és csak rá figyelj. Jeremiás próféta úgy írja le a 17:7-ben „Áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, és akinek bizodalma az Úr.”

Szeretném, hogy amikor ezt az áhítatot olvasod, te is megtanuld, hogy csak az Úrban legyen egyedül a bizodalmad, és akkor jó szerencsés leszel, és akkor boldogulsz a te utadon.

Uram, segíts nekem és népednek, hogy minden időben engedelmes legyen a te szavadnak! (SzA)