Február 11 - Csütörtök

d.e. Mit nem szabad tenni a házasságban? – 1Kor 13:1-13

Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. (1Kor 13:5)

Az érem másik oldala fordul felénk ezekben a tiltásokban. Emberi gyarlóságaink leleplezésével találjuk itt szembe magunkat. Ezek a reflexek maguktól jönnek, sokszor észre sem vesszük. Ne légy önmagad! Harcolj ezek ellen! Tudatosan tedd az ellenkezőjét! Nem szabad bántóan viselkedned. Miért bántjuk meg legkönnyebben azokat, akik hozzánk legközelebb vannak, akiket legjobban szeretünk? Mert velük nyíltabbak vagyunk, mert félretesszük a kontrollt, az illemet, a maszkokat. A munkahelyén nyájast játszó ember, amikor hazamegy, kinyitja a zsilipeket, és árad az indulat. Meggondolatlan szavak, érzéketlen megjegyzések. Nem keresetheted a magad hasznát. Akkor kiét keresd? „Mindenki a másikét”. Kölcsönösen. Az önzés a házasságok eső számú ellensége. Nem gerjedhetsz haragra. A harag tompítja a józan gondolkodást. A harag haragot szül, vétekbe sodor, és bántó viselkedésre kényszerít. A harag a szeretettel ellentétes erő. Nem róhatod fel a gonoszt. Ez kétféleképpen történik: vádaskodással, vagy némán jegyzőkönyvezve a másik „adósságait”. A szeretet törvénye tiltja ezeket.

Hogyan fogalmaznád meg ezeknek a tiltásoknak az ellenkezőjét? (SJ)

 

d.u. Egy megpróbált család – Jób 1:13-2:10

Minden családnak megvannak a kisebb-nagyobb próbái, amelyekkel meg kell küzdenie. Ezek néha nem látszanak, és az emberek úgy gondolják, hogy milyen jó nekik. Saját gondjainkat viszont mindig látjuk, és néha nagynak, nehéznek érezzük. Biztosan ismersz olyan családokat, amelyek jelenleg nagy megpróbáltatáson mennek keresztül. Talán te is ezek közé tartozol. Jób kitartó istenfélelme bátorítson, hogy hozzá hasonlóan ne eltávolodj Istentől, hanem húzódj közelebb hozzá gondjaiddal. Foglalkozz mások nehézségeivel, és rájössz, hogy vannak nálad sokkal rosszabb helyzetben levők is.

Jób történetében három csoportba sorolhatók a próbák: az első az anyagi veszteség súlya, a második a gyász fájdalma, a harmadik pedig a betegség kínzó gyötrelme. Ezek közül bármelyik is érje az embert, testileg-legileg megrostálja, és próbára teszi a hitét. Az egész család szenved ilyenkor. Nagyon fontos azonban ezekben az időkben, hogy az ember megalázkodjon Isten előtt és ne vétkezzen ellene sem gondolatban, sem szavaival. Imádkozz a nehéz próbákkal küszködő családokért. (SJ)