December 6 – Kedd

d.e. Jézus az apostolok kiválasztása előtt – Lk 6:12-19

Történt azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és Istenhez imádkozva virrasztotta át az éjszakát. (Lk 6:12)

Jézus egyik legfontosabb döntése előtt állt, amikor tanítványai sokaságából ki akart választani tizenkettőt. A tizenkettő Izráel tizenkét törzsét jelképezi. Így mutatja meg akaratát, hogy a tizenkét törzset, azaz egész Izráelt meg akarja újítani, nemcsak egy kegyes csoportot a népen belül.

Ehhez valóban új teremtés szükséges, hiszen Izráel tíz törzse már évszázadok óta eltűnt. A tizenkettőnek Jézussal kell lennie, hogy alapos oktatást nyerjenek Isten Királyságának alapelveiből. Utána majd kiküldheti őket a világba.

Újra csak Lukács az, aki feljegyzi, hogy Jézus Istenhez imádkozva átvirrasztotta az éjszakát. Milyen megszégyenítő ez ránk nézve, ha gyors, meggondolatlan döntéseinkre gondolunk! Jézus minden apró részletet megbeszélt az Atyjával! Képzeljük el azt a reggelt, mikor eljött az ideje annak, hogy cselekedjen: különállítja Simont, Andrást, majd még egyet… Mindenki figyel: vajon engem is szólítani fog? 

Bízol-e Isten döntéseiben, akaratában? Félre teszed-e, ha kell, a pihenést is, csakhogy Istennel beszélgethess? (KS)

 

d.u. Szolgálat a gyülekezet építésében – Ef 4:11-13

Pál az efézusiaknak szóló levelét fogságban írta. Az evangélium tartalmának és gazdagságának összefoglalása után intelmekben írja le az abból adódó következtetéseket. Első helyen áll az egységre való intés.

A 11. vers nem sorolja fel a kegyelmi ajándékok teljes skáláját, hanem csak néhány, a gyülekezet szempontjából nagyon fontos szolgálatot. Az apostolok terjesztették az alapvető missziói üzenetet. A próféták konkrét helyzetekre nézve hirdették Isten akaratát. Az evangélisták adták tovább az örömüzenetet. A pásztorok és tanítók kegyelmi ajándéka a lelkigondozás és írásmagyarázat terén nyilvánult meg, alkalmassá tették a gyülekezetet a szolgálatra, és vezették a belső egység és érettség felé. Az apostolok, próféták, evangélisták, pásztorok és tanítók felkészítik a szenteket a szolgálatra. A szenteknek, vagyis a gyülekezeti tagoknak pedig az a szolgálatuk, hogy Krisztus testét építsék. Az élő testnek egy szerves egysége rajzolódik ki előttünk ebben a képben.

Legyek kész fogadni a tanítást, engedelmeskedjek a vezetésnek a gyülekezetben, a saját lelki ajándékommal szolgáljak, mert így fogunk testvéreimmel együtt növekedni. (KS)