2024. március 15., péntek

DÉLELŐTT | 
További példák a mennyek országáról

Igehely: Mt 13:44–50; Kulcsige: Mt 13:44 „Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, amelyet az ember, miután megtalált, elrejt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet.”

Újabb példázat a mennyek országáról. Szántóföldhöz van hasonlítva, amelyben egy nagyértékű kincs van elrejtve. Ezt megtalálja egy ember, felméri annak értékét, és ő is elrejti azt, majd feláldozva mindenét, amije van, megvásárolja azt a földet. Most már kiáshatja a kincset, mert a saját földjében van. A nagy érték az övé lett.

Péter és András halászok voltak, de miután Jézussal találkoztak, ő sokkal értékesebb ajánlatot tett nekik, emberhalászokká tette őket (Mt 4:19). Egy ember élete nagyon drága érték. Isten az emberért saját Fiát adta oda, hogy az ember örökre az ő országában lakjon. Egy isteni életet adott az emberért.

Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki egy értékes, szép gyöngyöt talál, mindenét eladja, és megvásárolja azt. Isten országa mindennél többet ér az ember számára.

Van egy kedves énekünk, ami erről szól: „Mindenről lemondok Érted, / Jézusom, követlek Téged, / Földiek helyébe, hogyha kérem, / Lelki kincset osztogatsz te nékem. / Mindenről lemondok Érted, Jézusom.” (HH 512)

Veress Bálint

DÉLUTÁN | 

Meggyökerezés és továbbépülés

Igehely: Kol 2:1–8; Kulcsige: Kol 2:7 „Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.”

Minden megtért embernek szüksége van a hitben való megerősödésre, növekedésre. Ehhez szüksége van arra, hogy Krisztust megismerje minél jobban, mélyen meggyökerezve benne. Ehhez szüksége van egy hitben erős gyülekezetre.

Pál apostol tudott a gyülekezet nehézségeiről, gondjairól és gyenge pontjairól. Ezért küzdött értük. Szerette volna, ha szívük felbátorodik, összeforrnak szeretetben, és eljutnak a teljes bizonyossághoz vezető ismeret egész gazdagságára: Isten titkának, Krisztusnak az ismeretére (2.v.), mert benne van a bölcsesség és ismeret minden kincse elrejtve (3.v.). Erre ma is szüksége van minden keresztyén embernek, mert jönnek tévtanítók saját okoskodásaikkal, és igyekeznek félrevezetni a legjobbakat is. Ezért szükséges Jézussal egységben élni, benne hit által megerősödni, mélyen meggyökerezni.

A hálaadásban is bőségesen vegyünk részt! Akkor lesznek erős gyülekezeteink, ha minden tag erős lesz. Ezért ne csak magunkkal törődjünk, hanem egymást is erősítsük! Imádkozzunk azért, hogy az emberi hagyományok helyett a Krisztus beszéde lakjon bennünk gazdagon, mindenben Ő hozzá tudjunk alkalmazkodni! „A szeretet hatalmát áldom…” (HH 45)

Veress Bálint

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
14 + 4 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).