2024. március 11., hétfő

DÉLELŐTT | 
A példázatok és a mennyek országának titkai

Igehely: Mt 13:10–17; Kulcsige: Mt 13:11 „Ő így válaszolt: Mert nektek megadatott, hogy ismerjétek a mennyek országának titkait, azoknak pedig nem adatott meg.”

A magvető példázata kíváncsivá tette a tanítványokat, és megkérdezték: „Miért beszélsz nekik példázatokban?” (10.v.). Ő így válaszolt: „Mert nektek megadatott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait, de azoknak nem adatott meg” (11.v.).

A Péld 3:32-ben az található, hogy az Úr a becsületesekkel közösségben van. Isten gyermekeinek, akik egymással közösségben vannak, nem lehetnek titkaik egymás előtt sem, de Isten előtt sem. Anániás és Szafira nem volt igazi közösségben a gyülekezet tagjaival, de az életükbe került, hogy eltitkolták az eladott ház árát, hazudva a Szentléleknek.

Aki nem látja és nem hallja Isten beszédét és tetteit, az nem is értheti meg. A megkövéredett szívű ember nem hall, nem lát, nem érti Isten dolgait, ezért nem akar megtérni, meggyógyulni.

Jézus azt mondta a tanítványainak: „A ti szemetek pedig boldog, mert lát, és fületek boldog, mert hall” (16.v.). Ma elmondhatja nekünk is ezeket a szavakat? A Jézus beszédei, csodái tagadhatatlanok. Érdemes vele járni, őt hallgatni és parancsolatait teljesíteni!

Veress Bálint

DÉLUTÁN | 

Segíts nekik!

Igehely: Fil 4:1–3; Kulcsige: Fil 4:1 „Ezért tehát, testvéreim, akiket szeretek, és akik után vágyódom, örömöm és koronám, így maradjatok meg az Úrban, szeretteim!”

Pál apostol olyan gyülekezetnek írja ezt a levelet, ahol már korábban járt, és szívén viselte a sorsukat. Itt hallgattatta el a szolgálóleányt, akiben jövendőmondó lélek volt (ApCsel 16:16). Ezért kegyetlen verést szenvedtek Szilásszal együtt. Így nagyon emlékezetes volt számára ez a hely.

Ez a gyülekezet fejlődött, növekedett, és Pál fontosnak látta, hogy levél által bátorítsa őket. Azokat a gyülekezeteket, ahol korábban járt és szolgált, mind szerette és szívén viselte sorsukat, vágyódott utánuk (1.v.). Együtt küzdöttek vele az evangélium hirdetésében. Felkéri munkatársát, hogy segítsen a nézeteltéréseket helyrehozni azoknak, akiknek nevük benne van az élet könyvében (3.v.).

Mi is egy-egy keresztyén gyülekezethez tartozunk, és szeretnénk, hogy ott jól menjenek a dolgok, az evangélium hirdetve legyen, és növekedjünk hitben, szeretetben, egységben, az igei szolgálatokban. Beférkőzhet nagyravágyás, torzsalkodás, összeférhetetlenség. Ezek szakadáshoz vezethetnek. Mi kihez fordulunk ilyen esetben? Van segítőtársunk a szolgálat végzésében? Pál azon munkálkodott, hogy legyenek ilyen társai. Azonban ne felejtsük el Jézust, aki a legjobb munkatárs. Ő uraknak Ura! Legyen övé a dicsőség mindenért! Ámen.

Veress Bálint

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 9 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).