2023. január 3., kedd

DÉLELŐTT | 
A világ nem ismerte meg Őt

Igehely: Jn 1:9-13; Kulcsige: Jn 1:10 „A világban volt, és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt.”

„A világban volt, és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt: saját világába jött, és az övéi nem fogadták be őt.” A világ nem volt képes befogadni a világosságot, mert inkább szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak. Az övéinek, vagyis a zsidó népnek inkább számított a hírnév, a nagytanácsban a pozíció, a templom körüli tevékenység, és az abból adódó haszon, pénz, a farizeusok véleménye, a származás. A mózesi törvényt csavaros észjárásukkal a maguk hasznára kijátszották. Mindez már a sötétség cselekedete, amiből kifolyólag nem akarták felismerni, elfogadni Őt.
Könnyű másokat megítélni, de mi a helyzet velünk? A világ és annak kívánságai, gyönyörei, csillogása, a sok információ meghomályosította a Krisztus világosságát életünkben? Hitéletünk magaslatán állunk? Gyülekezeti életünk feddhetetlen? Így kellene legyen. Mekkora a világosság bennünk, és mekkora a sötétség? Jézus mondja: „ha a szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz. Ha tehát a benned lévő világosság sötétség, milyen nagy akkor a sötétség!” (Mt 6:22-23).
Harcoljunk a sötétség homálya ellen, emeljük magasra hitünk mécsesét!

Fodor Barnabás

Hallgasd meg! 
DÉLUTÁN | 

Mindennapi szolgálat

Igehely: 1Krón 9:22-33; Kulcsige: 1Krón 9:33 „Az énekesek, a léviták családfői soha nem pihenhettek kamráikban, mert éjjel-nappal végezniük kellett munkájukat.”

A templomi szolgálatok fontosságáról és pontosságáról az Ószövetség könyveiben több helyen olvasunk. Ebből is látszik Istenünk jelleme, tökéletessége és atyai szigora.
A papoknak és lévitáknak teljes idejüket a szolgálatra kellett szánniuk. Nem volt könnyű feladat a folyamatos szolgálat. A mi Megváltónknak, az Úr Jézusnak sem volt könnyű otthagyni a menny dicsőségét, de még nehezebb volt magára venni szennyes ruhánkat, hogy kibékítsen Atyánkkal sok szenvedés és kínhalál által. A mindennapi szolgálat se könnyű, de méltó a mi Istenünk, hogy Őt magasztaljuk; teljes odaadással, odafigyeléssel, pontossággal és áldozatkészséggel szolgáljunk neki.
Kérdezhetjük, hogy megéri ez nekünk? „Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók” (2Kor 4:17-18). Ha megváltásban részesültünk, akkor tegyük a mindennapi szolgálatot az első helyre, és szolgáljunk teljes odaadással, nem nézve kényelmünket. Lelkiismeretesen és a legjobb minőségben végezzük szolgálatunkat!

Fodor Barnabás

Hallgasd meg! 

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.