2021. november 30., kedd

DÉLELŐTT | 
Júda törzséből származik a Megváltó

Igehely: Zsid 7:11-25; Kulcsige: Zsid 7:14 „Mert ismeretes, hogy a mi Urunk Júdából származott, de ebből a törzsből származó papokról semmit sem mondott Mózes.”

Az Ószövetség papi szolgálatát végzők mind a Lévi törzséből származtak isteni utasítás szerint (4Móz 18:2). E rend szerinti papság időszaka és szerepe lejárt, az üdvösség szempontjából pedig „erőtlen és használhatatlan” (18.v.). Nem ennek a papságnak sorából való, hanem „más pap” (15.v.) áll Isten színe előtt értünk közbenjárva, aki Júda törzséből való, az Úr Jézus (22.v.). Ő a várt Messiás.

A világnak, az emberiségnek van Megváltója, az örökkévaló Isten Fia személyében! Ő „más pap” (11.v.), „más nemzetségből” (13.v.), „Júdából támadott” (14.v.). Akiről megesküdött az Úr „Te pap vagy örökké” (17, 21.v.). Aki „jobb reménység” (19.v.) az Istenhez közeledőknek, a keresőknek, és „változhatatlan a papsága” (24.v.). Egyedi és pótolhatatlan, nincs és nem is lesz Őhozzá hasonló Főpap. Új szövetség különleges mennyei Főpapja. Megváltód? Üdvözítőd?

Éva, az emberiség ősanyja, Ábrahám pátriárka, Júda törzse, Dávid király, Betlehem városa, Názáret települése mind abban a megtisztelő kiválasztásban részesültek, hogy Istenünk üdvözítő tervének részeseivé lettek. Így tartozhatsz te is a megváltottak seregéhez. Adj hálát Istennek!

János Levente

DÉLUTÁN | 

Hálaadással várjuk Jézust

Igehely: Ef 5:14–20; Kulcsige: Ef 5:20 „És adjatok hálát Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében.”

Az életünk sokféle jó és hasznos munkával, elfoglaltsággal telhet el. Sokszor annyira lekötnek az élet mindennapi gondjai, hogy a lelkünk elhanyagolódik, károsodik. Nem marad rá időnk, és a sokrétű tennivalóba nagyon elfáradunk. A nem kívánt következménye ennek az a lelki állapot, ami lassan kiöl belőlünk minden életet. Eltávolodunk Istentől. Nincs erőnk semmihez. Odavan lelki békességünk. Türelmetlenné, ingerlékennyé válunk. Megbántjuk szeretteinket. „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek!” (15.v.)

A megváltottak élete elsősorban Krisztusvárás. Hogyan használjuk ki az időt? „Ha az ember elpazarolja pénzét, van esély a visszaszerzésére. Az elvesztegetett időt nem lehet pótolni.”

Igeszakaszunk szerint ez a lelki éberség időszaka: „támadj fel a halálból!” (14. v.) Jöjj ki bűneiddel Krisztus világosságába, hogy örömmel és hálaadással folytathasd életedet. Másodszor az Isten akarata szerinti élet időszaka ez: „értsétek meg!” (17. v.) A bölcs az Isten szerinti életet választja. Ez teszi őt megelégedetté és hálássá. Harmadszor pedig a hálaadással teli közös Istendicséret időszaka ez (19-20v.).

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Gal 5:13–21; Kulcsige: Gal 5:16 „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek.”

Íme, egyértelműen előttünk áll az egész hét témája: az óember levetkezésének feszültsége. Mintha egy izzadtságtól és mocsoktól ránk tapadt ruhát kéne lecibálnunk magunkról. Fárasztó és fájdalmas eltávolítani. Micsoda fellélegzés megszabadulni belőle!