2021. május 21., péntek

DÉLELŐTT | 
A hit megvallása elmaradhatatlan

Igehely: ApCsel 8:26-40; Kulcsige: ApCsel 8:37 „Ezt mondta neki Fülöp: Ha teljes szívedből hiszel, akkor lehet. Ő pedig így válaszolt: Hiszem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia.”

Boldog az, akinek mindenképpen kell az üdvösség! Akiben minden, ami az embernek fontos lehet a földön (karrier, vagyon, egészség, kapcsolatok) átértékelődik az Úrtól küldött üzenet hatására! Az etióp kincstárnokot Isten kegyelme – hosszú és nehéz, láthatatlan és látható utak megtétele után – beemelte a megérkezett, boldog emberek közé. Hány érv szólhatott amellett, hogy ne induljon el Jeruzsálembe? Őt nem tántorították el ezek az érvek. Hogy érezhette magát, amikor a templomhoz érkezve nem mehetett tovább a pogányok udvaránál? Őt nem tántorították el az érzések. Sokféle, mélységes csalódásánál erősebb volt epekedése, és a hazafelé vezető úton is csak élete legnagyobb kérdéseiről elmélkedett. Megtapasztalta, hogy a keresés járatlan útjain is lehet a Megváltóval találkozni, és általa betelni a bűnbocsánat boldogságával. Előbb ebben merült el a kincstárnok, és miután vallást tett a személyessé lett Krisztusról, azután a vízben is. Ez a sorrend, nem lehet felcserélni. Isten szabja meg, mi a helyes értékrend és sorrend. Elfogadod? Engedelmeskedsz? Megérkeztél a boldog emberek közé?

Kiss Lehel

DÉLUTÁN | 

Ajándékokat ad a szolgálathoz

Igehely: Róm 12:4–8; Kulcsige: Róm 12:6a „Mert a nekünk adott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak, eszerint szolgálunk is.”

Az Úr munkáját csak és kizárólag az Úrtól kapott eszközökkel lehet végezni. Ezek híján erőfeszítésünk nemcsak, hogy kontármunkának bizonyul a sikerélmények, a tetszetős látvány, az elismerések ellenére is, hanem – mint széna és pozdorja – megég. Azonban lehet gyönyörűségest és örökkévalót építeni könnycseppek drágakövéből, sóhajok aranyából, ha ez az eszköz és építőanyag ajándékképpen a Lélektől való. A szent munkát nem lehet a magunk elgondolása szerint, emberi erővel vagy hatalommal serkenteni, előrébb lendíteni! Ez a Lélek dolga – ezt mondja a Seregek Ura. Arra kaptunk elhívást, hogy a nekünk adott kegyelmi ajándékokkal szolgálva magunk is ajándékká legyünk – ajándékká, amely megörvendezteti, gazdagítja, szépíti, a lelkiekben erősebbé teszi az Úr választottait. Fogadjuk hát el a nekünk szánt szolgálati területek és a feladatvégzéshez szükséges eszközök ajándékát! Ha ez megtörtént, eszünkbe ne jusson azt gondolni, hogy magasabbrendű személyiségek lettünk! Inkább emlékeztessük magunkat gyakran a tényre, hogy a lelki ajándékainkkal is csak visszaélünk, ha nincs bennünk szeretet!

Kiss Lehel

 Napi áhítat

Igehely: Róm 6:1–8; Kulcsige: Róm 6:6 „Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megerőtlenüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek.”

Hála Istennek, hogy kijelentette ezeket a csodás igazságokat Pálon keresztül! Harcolunk, küzdünk az óemberünkkel, öldököljük, levetkőzzük, olykor mégiscsak kibújik vagy akár előtör belőlünk. „Vergődik az óember a kereszten.” – fogalmazta meg egy teológustársunk, amikor rosszat tapasztalt. Ez a lényeg! Isten célja, hogy megerőtlenüljön, érvényét veszítse, végső soron megsemmisüljön a régi életünk. Nekünk is célunk, hogy elszakadjunk a bűnben maradásnak (1.v.) még a gondolatától is; a bűnnek szolgálástól eljussunk a bűntől való megszabadulásig (7b.v.).