2021. július 29., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A nyugalom a lelkimunkás tesztje

Igehely: Mk 6:30-32; Kulcsige: Mk 6:31 „Ő pedig így szólt hozzájuk: Jöjjetek velem, csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé! Mert olyan sokan mentek hozzá, hogy még enni sem volt idejük.”

A keresztyén szolgálatban gyakran azzal találkozunk, hogy maguk a szolgálattevők kimerülnek és kiégnek, hasznavehetetlenek az Úr munkájában. Jézus ezt nem így tervezte. Ezért hadd lássunk meg néhány tanulságot, amit nekünk, szolgálattevőknek meg kellene jegyeznünk.

Munkája akkor könnyű és gyönyörűséges, ha Ő küld. Jézus elküldte a tanítványait és azok elmentek. Engedelmeskedtek. Kell legyen a szolgálattevőben egy küldetéstudat, enélkül nem lehet.

Van egy másik oldala is a küldetésnek, a felelősség és az elszámoltathatóság. Eredményesen, lelkesedve jöttek vissza és elmondták Jézusnak a tapasztalataikat. Alig tudta őket leállítani, úgy örvendeztek. Sokszor a szolgálattevő nem őszinte, nem átlátszó, terheket hord és ezért ég ki.

Jézus beszéde nagyon fontos. Ő szólt hozzájuk és ők odafigyeltek. Sokszor beszélünk mi, de nem az Úr. Kell tudni hallgatni Rá és beszélni az Ő tetteit.

Jézus jelenléte a legfontosabb. Azt mondta tanítványainak, hogy menjenek Vele és pihenjenek. Ez az igazi pihenés, amikor Jézus jelenléte betölt, lelkesít, nincs szükségem Rajta kívül másra.

Legyen bennünk küldetéstudat, felelősség, töltsön be Jézus beszéde és jelenléte!

Szűcs Sándor

DÉLUTÁN | 

A sötétségben botorkáló Elimász

Igehely: ApCsel 13:5–12; Kulcsige: ApCsel 13:8 „De Elimász, a varázsló – neve ugyanis ezt jelenti – szembeszállt velük, és igyekezett eltéríteni a helytartót a hittől.”

Mi ez a sötétség? Egy Isten nélküli életet mutat itt az Ige azzal, ahogy mondja, hogy: „az Úrnak keze van ellene…” (11a. v.), de segítség nélküli és céltalan életet is látunk ebben. Ez az erkölcsi sötétség.

Miért volt ez a sötétség? Négy tényezőt mutat Igénk.

Az első az, hogy hamis próféta volt (6v.), élete álnoksággal és gonoszsággal tele (10v.). Valószínű ismerte az Ószövetséget, de nem tartotta be, meghamisította életével, beszédével és eljárásával. A második az, hogy varázslással foglalkozott, ami bűn Isten szemében. Átadta magát a sötétségnek. A harmadik szempont az, hogy Istennek ellenállt (10v.), nem fogadta a hirdetett Igét, az Isten országára tartozó dolgokat. Valószínű, hogy közbeszólt, kötekedett Pállal, amikor prédikált. A negyedik igazság az, hogy botránkoztatta, akadályozta a tiszttartót a hitben (8v.) és a megtérésben. Ez a négy tényező ma is erkölcsi sötétségbe rántja az embereket, akik észre sem veszik és távolodnak Istentől. Az evangélium tiszta fénye ragyog arra, aki érdeklődik, magához hívja Isten szolgáit, (7v.) hittel elfogadja az Isten országára tartozó igazságokat. (12v.)

Érdeklődéssel és örömmel olvasod Isten Igéjét?

Készséggel engedelmeskedsz a megértett igazságnak?

Mit teszel azért, hogy mások hitre jussanak?

Szűcs Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.