2021. július 28., szerda

DÉLELŐTT | 
A nyugalom lelki áldása

Igehely: Ézs 63:7-14; Kulcsige: Ézs 63:14 „Mint mikor a jószág pihenni tér a völgybe, úgy pihentette meg őket az Úr lelke. Így terelgetted népedet, dicső nevet szerezve magadnak.”

Ha a fizikai pihenés nagyon fontos testünknek, akkor hadd mondjuk ki, hogy a lelki megpihenés fontosabb. Mert az ember nem csak test, hanem elsősorban lélek. A lelki megnyugváshoz szükség van néhány dolgot cselekedni:

Az Istenhez való megtérés. Itt kezdődik a hívő, keresztyén élet. Nem a testi születésünkkor, hanem a lelki születéskor, az újjászületésnél. Ilyenkor bűnbánatot tart az ember, megalázkodik Isten előtt, Jézus megbocsát neki és „megnyugvást ad” (Mt 11:28). Így lehet az ember Isten gyermeke, mondhatja igazán a miatyánkot és csatlakozhat a hívők közösségéhez, a gyülekezethez, ahol szolgálhat mások felé. Ez az igazi pihenés.

A lelki gyakorlatok megtartása. Az imádság, lelki csendesség, az Ige rendszeres és naponkénti olvasása, hitének megvallása embertársai előtt, a megelégedés, öröm, szeretet, a testvéri közösség gyakorlása Isten házában ..., hogy csak néhány tettet említsek, amelyek nagy örömöt adnak és belső megnyugvást a hívőnek. Ezek is az igazi pihenést jelentik.

Ha ezeket elhanyagolja valaki, belefárad az élet dolgaiba, megkeseredik, élő halottá válik, zombivá. Jöjjünk Jézushoz, mert Nála pihenés vár ránk!

Szűcs Sándor

DÉLUTÁN | 

A nyugalom ígérete

Igehely: Zsid 4:1–11; Kulcsige: Zsid 4:1 „Mivel még nem teljesedett be az ő nyugalmába való bemenetel ígérete, gondosan ügyeljünk arra, hogy közülünk senki le ne maradjon erről.”

Igénkben három olyan helyről van szó, ahová el kell jutnunk.

1. Isten szombati „nyugalma”: a megtérés „nyugalma” (4:3–4). A Bárány vére menedékében kapjuk ezt az állapotot hit által. Így leszünk Isten gyermekei, nem vádol a szívünk, az ördög fogságából szabadok leszünk, megigazulunk és üdvbizonyosságot nyerünk.

2. Izráel „nyugalma” Kánaánban: az engedelmesség „nyugalma” (4:11–13) A győzelmes hívő élet így lesz a miénk. Sajnos sokan „elhullanak a pusztában”, azaz kijönnek a „bűn Egyiptomából” , de nem mennek be a győzelembe, mivel nem akarnak szolgálni, nem akarnak bemerítkezni, egyszóval engedetlenek, ezért elgyengülnek, megbetegednek és meghalnak lelkileg. Nem kellene ennek így lenni, hanem kell az engedelmesség.

3. Isten népének jővőbeli „nyugalma”: a mennyország „nyugalma” és jutalma (4:9). Ide mi még nem érkeztünk meg, de már sokan ott vannak és várnak. Ez a jutalom helye, a vigasztalás és nyugalom helye. Igyekezzünk, tartsunk ki, hogy ott legyünk mind! Ez az igyekezet az Isten Igéjének való engedelmesség által történik: olvasom, élem és hirdetem azt.

1. Melyik „nyugalom” a tied már?

2. Hogyan „igyekszel bemenni a nyugalomba?”

Szűcs Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.