2021. február 14., vasárnap

DÉLELŐTT | 
A házasságot Isten alapította

Igehely: 1Móz 2:21-24; Kulcsige: 1Móz 2:24 „Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és ezért lesznek egy testté.”

A most kezdődő házasság hetében lehetőségünk lesz megfigyelni Isten útmutatásait és tanácsait. Nincs olyan jó házasság, ami ne lehetne még jobb, és nincs olyan elrontott kapcsolat, amit az Úr ne tudna helyrehozni. Ő a megszürkült, kiüresedett házasságokat is újra fel tudja melegíteni, áttüzesíteni, és tartalommal megtölteni.

 

1. A házasság Istentől van. Már az Édenben, az ártatlanság állapotában jött létre, amikor a bölcs Teremtő látta, hogy „nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat.” (18v.) A Baptista hitvallás szerint: hisszük, hogy a házasságot Isten szerezte, hogy a házasfelek az ő szent akaratának megfelelően, holtig tartó szeretetben és hűségben, egymás örömére és támogatására éljenek és gyermekeket neveljenek. Isten nemcsak a „prototipus” emberpárt alkotta meg, hanem számodra is alkotott hozzádillő segítőtársat. Becsüld meg őt, ha már rátaláltál, mert Isten ajándéka. Ha még nem lelted meg, hittel keresd! Az egyedüllét időszaka egy páratlan időszak, hogy Isten formáljon az ő műhelyében. Alapozd meg a házasságodat, formálódj jellemes emberré. Várnod kell, ne aggódj, Isten ebben a pillanatban is munkálkodik, és egyszer majd eléd hozza a hozzádillőt. Mennyivel más így házasságra lépni, mint Isten nélkül.

2. A házasság minden korábbi kapcsolatot átminősít. A szülőkkel való kapcsolat is megváltozik. Nem tiszteletlenül megvetve, hanem elhagyva és ragaszkodva. Az új egység akkor működik jól, ha teljes és kizárólagos - vagyis az élet minden területén érvényesül, mert olyan közösségre senki mással nem léphet az ember, mint a házastársával. Sok házaspár szenved és megy tönkre amiatt, hogy Istennek ezt a világos rendelkezését nem veszik komolyan sem a szülők, sem a fiatalok. Imádkozzunk egészséges kapcsolatokért, a házasságban igazi eggyéválásért, amit nem futó szimpátia és fellángoló érzelmek, hanem az Istenben horgonyzó szeretet éltet.

Ha még nem élsz házasságban, hogyan készülsz rá? Azzal a meggyőződéssel tekintesz a párodra, hogy Isten ajándéka számodra? Miért kell elhagyni a szülőket a házasságért, és mit von ez maga után?

Székely Béla Dániel

Imaáhítat: 

Köszönjük meg Urunknak, hogy Országa építésére méltat bennünket! – 1Kor 3:9

Bibliaóra: 

A vezető és az engedelmesség – 2Kir 11:1-20 (Ef 5:17)

DÉLUTÁN | 

A jó kapcsolatok lételeme

Igehely: 1Kor 12:31–13:13; Kulcsige: 1Kor 12:31 „De törekedjetek a fontosabb kegyelmi ajándékokra! Ezen felül megmutatom nektek a legkiválóbb utat.”

Kapcsolatokra lettünk teremtve. Úgy vagyunk megalkotva, hogy kapcsolatba kerülhetünk Istennel. Házastársi, családi kapcsolatokra is képesek vagyunk. A gyülekezeti élet is erre épül. Isten meg akar tanítani, hogyan éljünk együtt és egymás javára.

 

De még a környezetünkkel is ápoljunk Istennek tetsző kapcsolatot. Ha erre lettünk teremtve, törekedjünk rá, hogy minél szebben tudjuk megélni kap-csolatainkat, és annál beteljesedettebbnek érezzük magunkat. „ ...a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel.” (Fil 1:9)

Korinthusban olyan gyülekezet volt, ahol sokféle meglátás, lelki ajándék, megnyilvánulás volt, de megbomlott a rend és összhang. Pál apostol olyan embereket szólít meg, akik elfogadták ugyan Jézus váltsághalálát, és nagyra értékelték a lelki ajándékokat. Mégis volt egy láncszem, amely nélkül bármilyen érték is volt bennük, semminek bizonyultak.

1. Mi a szeretet? - az a képesség, hogy másokhoz jól viszonyuljak. Egy erő, amely vonz mások felé és Isten felé. Az önzés és a harag ellentétje, vagyis az a képesség, hogy megnyíljak mások felé. A szótár szerint csak egy érzelem a másik irányába, de a Biblia szerint egy elhatározás (Róm 5:8), egy viselkedési forma. (1Kor 13:4-7)

2. Milyen, mit és mit nem tesz a szeretet? Vizsgáljuk meg mind a 15 jellemvonást, amely együtt alkotja a szeretetet. Vegyük szemügyre mindegyiket, és tanuljuk meg gyakorlatba ültetni. Hosszútűrő azokkal, akik nem érik el a mi elvárási szintünket. Igy nem fáradunk el megbocsátani, remélni, bízni és új esélyt adni. Egy gyülekezetben készítettek egy kitűzőt, amelyen ennek a mondatnak a kezdőbetűi álltak: légy türelemmel hozzám, Isten még nem fejezte be rajtam a munkát. Jóságos az, akinek óhaja, hogy mindent a másikra árasszon. Nem irigykedik, ha más különb bánásmódban részesül. Nem kérkedik, nem emeli magát, nem fuvalkodik fel. Nem örül a hamisságnak, nem trombitálja ki mások hibáit.

Lehet panaszkodsz, de te szeretsz ezzel a szeretettel? Határozd el újra, mondd el másoknak is, imádkozz és kérd Isten segítségét.

Székely Béla Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Jób 23:1–17; Kulcsige: Jób 23:13 „Mert ő ugyanaz marad. Ki változtathatná meg? Véghezviszi, amit lelke kíván.”

A Biblián keresztül megláthatjuk, hogy még a hithősök élete sem volt tökéletes. Bár tudjuk róluk, hogy szoros kapcsolatban éltek az élő Istennel, mégis kerültek olyan élethelyzetbe, vagy jutottak el olyan pontra, ahol panaszra nyílt a szájuk, vagy csupán megkérdőjelezték az Isten szeretetét, jóságát. Talán Jób életét tanulmányozva elismerhetjük: neki igazán volt oka a panaszkodásra. Ez lenne Isten terve? Így jár az, aki benne hisz? Hol a szeretet, hol a védelem? A keresztyén ember is kerülhet ilyen élethelyzetbe, ahol hasonló gondolatok, kérdések fogalmazódnak meg a szívében.