2019. január 31., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Ismerjük Őt, vagy sem?

Igehely: Jn 7:25-31; Kulcsige: 7:28 „Amikor Jézus a templomban tanított, hangosan kiáltva szólt: Ti ismertek engem, tudjátok is, honnan való vagyok; de én nem önmagamtól jöttem, hanem igaz az, aki engem elküldött, akit ti nem ismertek.”

Lehet tudni Krisztusról, és mégsem ismerni Őt. Így voltak vele azok a zsidók is, akiknek Krisztus személyesen hirdette Isten országának eljövetelét. Sokan názáreti Jézusnak hívták. Mások egyenesen utaltak arra, hogy az ács fia. Ismerték a róla szóló pletykákat. Hallhattak azokról a csodákról, amelyeket tett. Ennek ellenére mégsem ismerték, mert nem ismerték azt, aki küldte Őt, vagyis Istent. Az ismeretük nem párosult hittel.

Napjainkban a legtöbb ember ismeri Krisztus nevét. Ismeri azokat a dolgokat, amelyek a Bibliában róla szólnak. Vannak olyanok, akik róla énekelnek, hozzá imádkoznak. Ennek ellenére mégsem ismerik Krisztust igazán. Az ismeretük csupán elméleti, örökölt, hit nélküli, üres. Az ismeri valóban Krisztust, aki hisz abban, aki Őt küldte, vagyis Istent. Az ismeri Krisztust igazán, aki nem kételkedik benne, és kész az életét teljesen rábízni. A kérdés ma reggel az, hogy valóban felismerted-e, hogy Ő a Krisztus?

Hogyan ismerhető meg Krisztus?

Milyen kapcsolata van Krisztus ismeretének a hittel?

Mit eredményez életedben a Krisztus ismerete?

János Csaba

DÉLUTÁN | 

Sába királynője, a megbizonyosodó asszony

Igehely: 1Kir 10:1-13

Sába királynője csodás dolgokat hallhatott Salamon királyról. A hírek hallatára úgy döntött, hogy ő maga kíván utánajárni mindazoknak, amiket hallott felőle. Ennek érdekében hatalmas kísérettel és drága ajándékokkal érkezett Salamonhoz, ahol sok találós kérdéssel igyekezett próbára tenni a királyt. A válaszok és a látottak alapján teljes meggyőződéssel elfogadta a Salamonról szóló hírek valódiságát, mert személyesen megbizonyosodott ezekről.

Manapság annyiféle hír, kérdés, tanítás hallatszik Jézus Krisztus személyéről. A bibliai értékek sokak szerint idejétmúltak. Tényleg Jézus Krisztus az egyedüli megoldás az ember életére? Valóban megéri-e érte mindent félretenni? Ezekre a kérdésekre csak Jézus Krisztus lábainál találhatjuk meg a választ. Isten azt akarja, hogy olyan hívő emberré legyél, aki nem kételkedik Benne, csodáiban, megváltó munkájában. Ahhoz, hogy ez így legyen, szükséges keresned drága Megváltód jelenlétét. Kérdezz tőle, beszélgess vele, és meglátod, hogy még a felét sem mondták el azoknak az igazságoknak, amelyek ma is megtarthatnak téged, ha hiszel bennük.

János Csaba

 Napi áhítat

Igehely: Mt 25:14–30; Kulcsige: Mt 25:29 „Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van.”

Ha figyelmesen megnézzük a szövegkörnyezetet, ahol a talentumok példázata van megírva, azt találjuk, hogy az Úr Jézus több oldalról is megvilágítja azt a nagyon fontos kérdést, hogy ki az, aki készen várja az ő visszajövetelét? Jézus válasza: Az vár készenlétben, aki hűséges és bölcs szolgaként végzi a rábízott feladatot (Mt 24:45–51); akinek van a lámpásában olaj (Mt 25:1–13); aki szorgalmasan gazdálkodik a rábízott értékekkel (ma reggeli igeszakasz); aki gyakorlati módon kész segíteni az emberek testi és lelki szükségein.