2019. január 28., hétfő

DÉLELŐTT | 
Éltető beszédek

Igehely: Jn 6:60-71; Kulcsige: 6:63 „A Lélek az, aki életre kelt, a test nem használ semmit: azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: Lélek és élet.”

A hívő ember életének alapvető része a Jézus Krisztussal való személyes kapcsolat. Az embernek lehet vallása, de ha nincs Krisztusa, akkor elveszett. Krisztus nélkül nincs békessége, igazi öröme, de ami a legfontosabb: igazi élete sincs. Az Úr Jézus földi szolgálatában az embereket arra tanította, hogy miként és hol találhatják meg az életük reménységét, szabadulást bűneikből, azt az életet, amit Isten szánt az embernek. Ez az élet Krisztusban és az Ő beszédében található.

Jézus Krisztus nem üres beszédeket mondott a hallgatók számára. Tanításai nem vallásoskodó és ítélgető gondolatokat tartalmaztak. Nem száraz elméletekkel untatta az embereket. A beszéde szívet érintő, bűnbánatra segítő és megbocsátó volt. Ez a beszéd az, amelyben Isten szeretete nyilvánvaló, hiszen hívja az embert megtérésre, szabadulásra, életre. Jól teszed, ha erre a beszédre odafigyelsz, és ráépíted az életed ma is!

Mit ért Krisztus az alatt, hogy a test nem használ semmit?

Miért élet Krisztus beszéde az ember számára?

János Csaba

DÉLUTÁN | 

A derék asszony dicsérete

Igehely: Péld 31:10-31

Salamon tanítása szerint egy derék, vagy nemes asszony értéke nagyobb az igazgyöngynél is. A derék asszony először is megbízható: „Ura szívből bízik benne” (11.v.). Nagy áldás az, amikor a férj tudhatja, hogy a felesége őszinte hozzá. Rábízhatja a családot, gyermekeit és a háztartást. A derék asszony szorgalmas: „Felkél még éjjel, ételt ad háza népének” (15.v.). Egy nemes asszony nem lusta. Látszik a gyermekén, a férjén, a házán. A derék asszony jóindulatú, jótékony: „Tenyere nyitva van a nyomorult előtt” (20.v.). Másokkal is foglalkozik, az újszövetségi Dorkászhoz hasonlóan. Nem azért teszi, mert erre kötelezik, vagy mert fizetést kapna érte. A szeme és füle kész meglátni és meghallani a segítségre szorulót. A derék asszony bölcs: „Szája bölcsességre nyílik, és nyelve szeretetre tanít” (26.v.). Egy ilyen asszony bölcs és jó tanácsa felbecsülhetetlen érték. Kedvességével csendes, meleg légkört teremt maga körül.

A fenti felsorolások isteni jellemről tanúskodnak. Igyekezzünk arra, hogy az életünk Istennek tetsző legyen, és Isten dicséretére váljon a mai nap folyamán is.

János Csaba

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.