2019. január 21., hétfő

DÉLELŐTT | 
Életre kelt

Igehely: Jn 5:19-29; Kulcsige: 5:21 „Mert ahogy az Atya feltámasztja a halottakat, és életre kelti őket, úgy a Fiú is életre kelti azokat, akiket akar.”

Mindig nagy öröm, amikor egy újszülött baba érkezik egy családba. Elkezdődik az élet! Így van ez akkor is, amikor valaki megszületik Isten családjába, vagyis újjászületik. Sokszor azért nem vesszük észre, hogy Isten nem szűnik meg munkálkodni érettünk, mert még nem születtünk meg az Ő családjába. A halott, vagy aki még nem született meg, nem ismerheti az élet örömeit. A lelkileg halott pedig soha nem ismeri meg a Jézus által felajánlott új élet örömeit. Egy újszülött csecsemő hangja, vagy egy Jézus mellett döntő személy bizonyságtevése rámutat arra, hogy Isten ma is kegyelmesen hívogat mindenkit az Ő követésére. Ő maga mondta: “…aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van.” (24. v.) Jézus azt is mondta, hogy “a Fiú is életre kelti azokat, akiket akar.” (21. v.) Te meghallottad-e már Jezus szavait és hittél-e már Istenben? Jézus azt akarja, hogy mindenki üdvözüljön és újjászülessen. Engedelmeskedj és fogadd el hívását! Ha pedig ezt már megtetted és gyermeke vagy, mondd el mindenkinek a jó hírt, hogy Jézus ma is új életre kelti azokat, akik döntenek mellette!

Kulcsár Attila

DÉLUTÁN | 

Az uralkodó ember

Igehely: Zsolt 8:1-10

Isten az első embert nem semmittevésre teremtette. Azért teremtette, hogy uralkodjon minden teremtménye felett. Isten csodálatos teremtett világát ámulva nézem úgy a Kárpátokban, mint a Hargitán, valamint Florida nyugati partján is. A bolygókat, az égitesteket, az óceán állatvilágát figyelve mély csodálattal tölt el, hogy ezek árnyékában velünk, parányi emberekkel is törődik Isten. Nem is csak törődik, de szolgálatra hívott el ebben a csodálatos teremtett világban. Uralkodni hívott bennünket minden teremtménye felett. Amint Isten törődik velünk és gondja van reánk, úgy elvárja tőlünk, hogy mi is törődjünk a reánk bízottakkal és felelőséggel, pontossággal végezzük feladatainkat. Isten a mi Urunk és Tőle kell megtanulnunk uralkodni is. Uralkodásunk sikere abban áll, hogy megismerjük a mi Teremtő Urunkat és Őt követve, Tőle tanulva, engedelmesen kövessük az Ő utasításait. Mi egy jó uralkodónak a jellemvonása? Az, hogy bölcsen tud dönteni a fontos kérdésekben. Isten a bölcsesség forrása! Akkor töltjük be igazán a küldetésünket, ha Istenre figyelve felismerjük csodálatos vezetését és Őt magasztalva szolgáljuk és dicsérjük az Ő szent nevét!

Kulcsár Attila

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.