2019. február 14., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Házasság: Isten szeretete újíthatja meg

Igehely: 1Jn 4:7-19; Kulcsige: 4:16 „És mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket. Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.”

Előfordul, hogy házastársak között is meghidegül a szeretet. Ez általában akkor fordul elő, ha túl sok időt töltenek külön vagy távol egymástól. Sajnos olyat is látni, hogy ugyan egymás mellet élnek, de nem élnek együtt. Egyre több házasság bomlik fel azután, hogy a gyermekek felnőnek, otthonról elköltöznek, és a szülők magukra maradva nem tudnak mit kezdeni egymással. Amíg a gyermekeket szeretve nevelték, elfelejtették egymást szeretni, és mikor már nincs otthon a „közös nevező”, a két fél már össze nem illeszthető. Ezzel a szomorú jelenséggel a hívő házaspároknak is szembe kell nézniük. Amíg azonban a világban azt mondják, hogy jobb elválni, mint egy rossz házasságban élni, addig mi azt valljuk, hogy Isten a rossz házasságot is jóvá tudja tenni. Ugyanis az isteni szeretet csodákra képes. A szeretet nem érzelmi kérdés, hanem egy döntés. Isten nem azért szeretett minket, mert annyira kedvelte bűnös életmódunkat, hanem azért, mert nem akart lemondani az emberről, akit a saját képére és hasonlatosságára teremtett. Ezért úgy döntött, hogy egyszülött Fiát feláldozza a bűnös emberért. Aki nem akar lemondani férjéről, feleségéről, maradjon meg az Isten szeretetében, és nem csak ő, hanem a házassága is meg fog újulni.

Veress Efraim

DÉLUTÁN | 

Balkéz és jobbkéz felől állók

Igehely: Mt 25:31-46

Az Úr részletes leírást ad arról, hogy miként fognak megítéltetni élők és holtak az utolsó napon. Elmondja először, hogy nem önkéntes alapon állnak majd az emberek eléje, hanem mindenkit kivétel nélkül előállítanak az angyalok. Azután arról beszél, hogy el lesznek választva az emberek egymástól. Nem lehet olyan baráti, családi vagy egyéb kötelék, amely felülírhatná a Krisztus választását. Lesznek, akik a jobb keze felől állnak majd és lesznek, akik a bal keze felől, akár elfogadják, akár nem. Azt is vegyük figyelembe, hogy mindkét csoport meg fog lepődni azon az ítéleten, amit Jézus kihirdet fölöttük. Az egyiknek kellemes meglepetésben lesz része, míg a másiknak keserű csalódásban. A jobb kéz felől állók áldottak lesznek, míg a bal kéz felől állók el lesznek átkozva örökre. Azok lesznek az áldottak, akik e földi létben nem a maguk dicsőségét keresve tesznek jót embertársaikkal, hanem minden dicsőséget Krisztusnak adva természetes létformának tekintik a szükségben lévők felé való szolgálatot. Azok lesznek elátkozva, akik önző módon, vakon csak maguknak éltek, és nem látták, vagy nem akarták meglátni Krisztust a hétköznapi emberekben. Lásd meg Krisztust szenvedő embertársadban és szolgálj felé addig míg nem késő!

Veress Efraim

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 9 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.