2019. február 12., kedd

DÉLELŐTT | 
Házasság: így kezeld a konfliktusokat

Igehely: Jak 4:1-12; Kulcsige: 4:8 „Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek.”

Egy keresztyén házasságban is természetesen megjelennek a problémák, és ezekből kifolyólag konfliktus állhat elő. Ez még nem tragédia, mert minden feszültséget fel lehet oldani, ha Isten igéjére figyelünk. Fontos felismerni, hogy régi természetünkből adódóan, legtöbbször mi magunk vagyunk a probléma forrása. Saját magam dönthetek arról, hogy a kialakult konfliktushelyzetet fenntartom vagy megszüntetem. Tehát elsősorban rajtam múlik a feszültség oldása és majd csak azután a házastársamon. Amikor mindkét fél így áll hozzá a problémához, már van remény. Na, de ki engedjen először, ki alázkodjon meg hamarabb? Egyik sem. Mindketten először engedjünk az Úrnak és közeledjünk hozzá. A többit Ő rendezi.

Nem tudjátok eldönteni, hogy kinek van igaza? Vétkezett ellened a másik? Ne vitatkozzatok tovább, ne ródd fel neki a bűnt! Mondd neki inkább azt, hogy térdeljünk le és imádkozzunk! Azért fontos, hogy letérdeljetek, mert ez azt jelenti, hogy megalázzátok magatokat Krisztus előtt. Amikor hallja a társad, hogy őszintén imádkozol az Úr Jézus nevében, és te is látod, hogy ő is megalázza magát Krisztus előtt, akkor megtapasztaljátok az Ő hatalmas erejét. Amikor térdeitekről felálltok, egymást megölelitek, nincs is már semmi probléma.

Veress Efraim

DÉLUTÁN | 

Jákób nyomorúsága

Igehely: Jer 30:1-11

Az igéből világosan látszik, hogy Isten ítélete egy bűn vagy bűnös magatartás következtében már ezen a földön elérheti a vétkezőt. Tehát nem csak majd az utolsó nagy ítélet napján szembesül valaki Isten igazságos ítéletével, hanem korábban is. Azonban ez is az Ő kegyelmének a megnyilvánulása. Ha már ezen a földön, még életében megérti a bűnös, hogy a bűnnek milyen következménye van, akkor jó esélye nyílik arra, hogy elkerülje az utolsó, végleges ítéletet. Izráel népe többször megtapasztalta, hogy Isten az ellenség kezébe adta őket, mert bálványokat tiszteltek, idegen istenek után jártak és az élő Istent elhagyták. Miután elérte őket az ítélet és rájuk szakadt a nyomorúság, az Úrhoz kiáltottak és megtértek. Az Úr újra meg újra megbocsátott nekik. Hány és hány ember tesz arról bizonyságot, hogy betegségében, nyomorúságában, súlyos baleset következtében döbbent rá arra, hogy rossz irányba tart az élete. Ekkor kiáltott az Úrhoz szabadulásért, gyógyulásért és Isten meghallgatta. Megszabadította, meggyógyította, ezért az Úrnak adta az életét. Isten igazságos ítélete így mutat rá ma is a megoldásra Jézus Krisztusra, aki kész bűnödet megbocsátani, bánatodat örömre változtatni, betegségedet meggyógyítani, csak higgy benne!

Veress Efraim

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
10 + 8 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.