2018. november 15., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Könnyed árnyjáték

Igehely: 2Kir 20:8-11; Kulcsige: 2Kir 20:10 „Ezékiás ezt mondta: Könnyű az árnyéknak tíz fokkal megnyúlnia. Ne úgy legyen, hanem menjen az árnyék visszafelé tíz fokkal!”

Az Úr azt üzente a királynak, hogy rendelje el házát és készüljön fel a halálra. De Ezékiás sírva könyörgött az Úrhoz. Isten meghallgatta imáját és a próféta által tudomására adta, hogy meghosszabbítja földi életét 15 esztendővel. A király, hogy biztos legyen az Úr szavában jelt is kért: Akház napóráján az árnyék, ahol már elhaladt térjen vissza tíz fokkal. Azt látom ebből a történetből, hogy Ezékiás király, mintha játszadozott volna az Úr szavával és a napóra árnyékával. Nem volt hasznára életének megtoldása. Mert miután felépült betegségéből, a babiloni király küldötteit készséggel fogadta, és bemutatta nekik egész kincsesházát, vagyonát és értékeit. Ezzel pedig megkönnyítette Jeruzsálem kifosztását. Nemsokára fia, Manassé is megszületett, aki egyike volt a leggonoszabb királyoknak Jeruzsálemben (2Kir 21:1-12). Sokkal jobb lett volna, ha elkészülve hazament volna az Úrhoz. Nem az a fontos, hogy hány évet élünk ezen a földön, hanem eltudunk-e készülni az örök életre? Egy sírfeliratról olvastam, hogy egy leányka 12 évet élt, és eleget élt. Miért? Mert hit által megnyerte az örök életet. És ez a fontos! Ne játsszuk el a kegyelem éveit.

Szabó Mihály

DÉLUTÁN | 

Kétféle ember Isten mérlegén

Igehely: Zsolt 1:1-6

Ebben a jól ismert Zsoltárban kétféle embert találunk, akiket Isten a mérlegére tesz:

Az igazak, az Úr áldott emberei, akik az ő törvényéhez igazítják életüket. És ezek boldog emberek. A vétkesek útján nem járnak, csúfolódók székére nem ülnek. Ellenben az Úr törvényét szeretik, tisztelik és gyümölcsöző az életük. Munkájukat siker koronázza. Mikor az Isten mérlegre teszi őket, a mérleg jól mutat, kedvezően, mert Jézus Krisztus is ott van. És ez a minden.

A másik féle embertípus az Isten mérlegén olyan, mint a polyva. Tartalom, élet és súly nélküli. Persze hogy ilyen esetben nem mutat jól a mérleg, mert nincs ott Jézus.

Sok ember nem akarja megérteni, hogy Jézus Krisztus nélkül értéktelen, boldogtalan az élete, mint a gazdag ifjúé is. Harmadik változat nincs. Ha Isten ma este mérlegére állit, mit mutat a mérleg? Boldog lennél, megelégedett? Tegyél meg mindent, hogy a mérleg jót mutasson.

Uram, a mérlegre csak Veled szeretnék állni! Ámen.

Szabó Mihály

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.