2018. február 8., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Nem erősebbek Jézusnál az ördögök sem

Igehely: Lk 8:26-39; Kulcsige: Lk 8:33 „Kijöttek az ördögök az emberből, és belementek a disznókba. A nyáj a meredekről a tóba rohant, és belefulladt.”

Olyan világban élünk, amelyikben egyre népszerűbbé válik az okkult és ördögi dolgokkal való foglalkozás, amit ártatlanak állítanak be. Pedig ő csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson (Jn 10:10) álcázva magát addig, amíg sikerül valakit elfoglalnia. Talán a gadarai ember is így lett megszállva az ördögöktől, akik majdnem tönkre tették.

Jézus pedig azért jött, hogy az ördög fejét tapossa (1Móz 3:15) és hogy szabadon bocsássa a megkínzottakat (Lk 4:18). Világosan látszik ebből az igeszakaszból is, hogy Jézus hatalmasabb az ördögnél, mert Jézus az erősebb fegyveres (Lk 11:21-22), és Sátán kénytelen leborulni előtte, felelni a kérdésére, engedélyt kérni, sőt engedelmeskedni néki.

Bátorítson ez az igeszakasz és késztessen az engedelmességre, hogy szilárd hittel Jézusban, ellene álljunk az ördögnek mint ordító oroszlánnak, aki így elfut tőlünk (Jak 4:7; 1Pt 5:8-9).

Szabaddá tett Jézus a kötelékektől? Hirdeted a környezetednek, mit tett veled Jézus?

Dézsi István

DÉLUTÁN | 

Tanuld meg Isten útját

Igehely: Zsolt 25:4-7

A gyermek úgy gondolja, ő már mindent tud. Esések, kudarcok ébresztik a realitásra: még nagyon kezdő, van még mit tanulni. Jó dolog mikor a lelkünk már így tud fohászkodni: „Utaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem!”

A munka, a tanulás a mi részünk, az áldást, a növekedést az Úr adja. Látjuk mennyire szükséges megtanulni írni, olvasni, egy mesterséget elsajátítani. De az Isten útja fontos nekünk? Nem születünk ismerve azt, saját erőnkből kevésre jutunk el. A lényeget, a részleteket megfogni tanító által lehet. „Taníts engem, mert te vagy szabadító Istenem.”

A kisgyerek sokszor elesik, míg járni tanul. De mindig feláll, újból próbálja, és egyre jobban megy. Tanuljuk az Úr útját, járjunk rajta. Ha elfáradunk a tanulásban, ne adjuk fel, kezdjük újra, mélyüljünk el benne. Menni fog!

„Ennyi idő múltán már tanítóknak kellene lennetek!” (Zsid 5:12)

Kisded Ernő

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.