2021. június 30., szerda

DÉLELŐTT | 
Önmegtagadás akár a halálig is

Igehely: Mt 16:24-28; Kulcsige: Mt 16:24 „Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem!”

Krisztus olyan követőket keres magának, akik megtagadják magukat és mindennap felveszik a keresztjüket. Egy mai tévhit az, hogy Krisztust lehet követni áldozathozatal nélkül. Megváltónk egyértelműen kijelenti, hogy az Ő szolgájának életében napi rendszerességgel jelen kell legyen az önmegtagadás.

E modern világ folyamatosan az önmegtagadás ellentétét diktálja. Szerezz minél több anyagi javat, élvezd az életet, ahogy szeretnéd és csináld azt mindig, amit jónak látsz. A mi Urunk feltesz egy olyan kérdést, aminek párja nincs: „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de lelkében pedig kárt vall?” Mit használ, ha van autód, házad, pénzed, de nincs lelki örömöd és békességed? Mit számít, ha ebben a földi életben bőségben és kényelemben élsz, de az örökkévalóságot a kárhozatban töltöd?

Az Úr Jézus itt nem az anyagi dolgok ellen beszél, hanem kihangsúlyozza, hogy a lelki dolgok felbecsülhetetlenül értékesebbek, mint a földiek. Készen vagy megtagadni önmagad akár a halálig is?

Pap Lénárd Ottó

DÉLUTÁN | 

Bennem reménykednek a szigetek

Igehely: Ézs 51:1–8; Kulcsige: Ézs 51:5 „Közel van igazságom, jön már szabadításom, és karommal népeket ítélek. Bennem reménykednek a szigetek, szabadulásukat az én karomtól várják.”

Az Ige alapján el lehet mondani, hogy Isten nem örül, amikor azt látja, hogy az ő gyermekei reménytelennek tűnő életet élnek. Ugyan mi adhat nagyobb vigaszt és reményt, mint tudni, hogy az Örökkévaló Isten, aki teremtette a földet, a galaxisokat, a DNS-t a legapróbb részleteivel együtt, melletted van és vigyáz rád?! Maga a teremtett világ arról tanúskodik, hogy Isten mindenről gondoskodik és minden aprócska részletre figyel. Az Úr Jézus erről beszél a hegyi-beszédben, amikor arra bátorítja tanítványait, hogy semmiért se aggódjanak. Ha Isten pompásan felöltözteti a virágokat, ha eledelt ad a madaraknak, akkor meg lehetsz győződve afelől, hogy gondja van rád is.

„Emlékezz vissza az útra, és Megtartódat áldd” mondja egyik énekünk. Ha nyitva tartod a szemedet, akármerre nézel, Isten gondviselését láthatod. Éppen ezért bölcs dolog Benne bízni minden egyes pillanatban. Jöhetnek veszedelmek, éhínségek, csapások vagy üldöztetések, aki a reménységét a Mindenhatóba veti, az örökké boldog lesz.

Pap Lénárd

 Napi áhítat

Igehely: Róm 2:25–29; Kulcsige: Róm 2:29 „Hanem az a zsidó, aki belsőleg az, és az a körülmetélkedés, amely a szívben van, Lélek szerint és nem betű szerint. Az ilyen dicsérete nem emberektől van, hanem Istentől.”

A körülmetélkedés valóban használ, ha valaki megtartja a törvényt. De ha törvényszegővé lesz, akkor a körülmetéltsége körülmetéletlenséggé lesz. Viszont a fordítottja is igaz: ha a körülmetéletlenségben élő ember igyekszik megtartani Isten tanításait, törvényeit, akkor elnyeri Isten szeretetét, kegyelmét. Nem az számít, ha valaki körül van-e metélve vagy nem, hanem az, hogy követi-e Isten parancsolatait. Az, aki követi a törvényt a Szentlélek ereje által, illetve megtelik Szentlélekkel, az a szív körülmetélését jelenti és az újjászületett embert.