2024. augusztus 1., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Menthetetlenül a jelenben élünk

Igehely: Jak 4:13–15; Kulcsige: Jak 4:15 „Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja, akkor élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni.”

Elbizakodott üzletemberek dicsekszenek a terveikkel. Már eldöntötték, hogy mikor és hova akarnak menni. Meddig maradnak és mivel foglalkoznak. A nyereséget is előre kiszámolták. Egyetlen fontos tényezőt kihagytak: Isten akarata semmilyen szerepet nem játszik ebben a nagyszerű tervben. Pedig elvileg ők atyafiak Jakab testvér szerint. Imaházba is járnak, főleg azért, hogy megkérjék Istent, áldja meg a terveiket.

Jakab nem a tervezés ellen beszél, csupán azt mondja, hogy az ember tervei nem lehetnek biztosak, ezért be kell vonni Istent már a tervezés folyamatába is. Adjuk meg Istennek a változtatás jogát. Ha az Úr akarja, akkor élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni. Ha Isten nem akarja azt, amit elterveztél, akkor nem kaphatod meg a segítségét, s a terved nem áldás lesz számodra, hanem átok. Az áldást akkor éled meg, ha Istent megkérdezve hoztad meg a döntéseidet, és így fogsz neki a megvalósításnak. Abban soha nincs bánat, keserűség, de annál inkább van benne békesség és öröm. Vajon nem pont emiatt van annyi boldogtalan hívő? Bűnei meg vannak bocsátva, a menny felé tart, de a hétköznapi terveiből, az anyagi döntéseiből kihagyta Istent. Pedig az élete olyan, mint a lehelet.

Istennek is vannak tervei... velünk. Törekedjünk azokat megismerni, és beléjük simulni!

Lukács János

DÉLUTÁN | 

A megelégedés értéke

Igehely: 1Tim 6:6–10; Kulcsige: 1Tim 6:6-7 „Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle.”

Az apostol emlékeztet, hogy üres kézzel érkezünk a világba, és ugyanígy távozunk majd innen. Errefelé divatos a mondás, hogy a halottas kocsinak nincs utánfutója. Csak az egyiptomi fáraók temetkeztek mindenféle konyhai felszereléssel, kedvenc fegyvereikkel és sok más hiábavaló tárggyal, azt gondolva, hogy az biztosan kell majd a túlvilágon.

A Biblia könyörtelenül szembesít minket az igazsággal. A világból semmit nem vihetünk ki, amikor távozni kell az örökkévalóságba. Ezért a jelenben elégedjünk meg azzal, amink van, és törekedjünk a kegyességre. A kegyesség az Isten előtti meghódolás állapota, amikor őt tartod a legfontosabbnak, az életed értelmének. Legyen tehát Isten a fontos, nem a pénz és az, amit meg lehet venni rajta. A pénz is egyfajta isten. Sok mindent meg tud oldani, de nem mindent. Az alkotó, mindenható és megváltó Isten azonban korlátlan hatalommal és szeretettel figyel a szükségeinkre, és betölti azokat.

A pénz szerelme esztelen és káros kívánságokat szül, romlást és pusztulást okoz. Akik a pénzbe lesznek szerelmesek, eltévelyednek a hittől, és sok fájdalmat okoznak maguknak.

Légy szerelmes az Úr Jézus Krisztusba! Ő a mennyei vőlegényünk, aki az életét is odaáldozta értünk, és az egész mennyországot kész nekünk adni.

Lukács János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 4 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Kol 2:4–7; Kulcsige: Kol 2:7 „Meggyökerezve és tovább épülve őbenne és megerősödve a hitben, ahogyan arra megtaníttattatok, és amiben bővölködtök hálaadással.”

Aki már ültetett magot, pontosan tudja, hogy minden mag két irányban kezd el fejlődni. Lefelé gyökeret ereszt, hiszen azzal kapaszkodik, illetve tápanyagot vesz föl a talajból, felfelé pedig fejlődik a növény, amely majd a legtöbb esetben virágot hoz, termést nevel, szóval a jövő záloga is egyben.

A hívő életben is így kellene lennie. A „gyökér” Krisztusba kapaszkodik, és belőle táplálkozik. Ennek gyümölcse a mindennapi életben látszik meg, és a termés igazolja, hogy valóban elfogadtuk Krisztus Jézust, az Urat.