2024. július 31., szerda

DÉLELŐTT | 
Másképpen jár az Isten és az ember órája

Igehely: Jn 7:1–9; Kulcsige: Jn 7:6 „Jézus pedig így szólt hozzájuk: Az én időm még nincs itt, nektek azonban minden idő alkalmas.”

Jézus szenvedéseit csak tetőzte családja elutasító magatartása. Nem hittek benne. Szégyellték őt. Egy alkalommal elmentek, hogy megfogják és hazavigyék, mert azt gondolták, hogy megzavarodott (Mk 3:21). A testvérei gúnyolódtak. Lényegében ezt mondták neki: Menj el Júdeába, ha már ilyen nagy csodatevő vagy! Legalább legyen a családnak is valami haszna belőled! Jézus tehát megérti azokat, akiket a saját családjuk kitagad vagy elutasít azért, mert Krisztuskövetők lettek. „Az én időm még nincsen itt.” Jézus nem az események sodrásában él, és nem emberi motivációk határozzák meg a tetteit. Ő Isten Lelkének az indíttatásaira figyel, mert neki mennyei küldetése van. Őt nem lehet sürgetni vagy késleltetni, nem lehet rávenni emberi tervekre. Nem manipulálható sikerrel, karrierrel, hírnévvel. Nem népszerűségre törekszik. Nem vár elismerést. Azért jött, hogy leleplezze a bűnt. Puszta jelenléte, tisztasága és szentsége zavarja a bűneihez ragaszkodó embert. Az ő megdicsőülésének az ideje még nem jött el. Egy nap minden térd meghajol előtte, és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.

A világ fiai az események sodrásában élnek. Őket nem az igazság érdekli, hanem az anyagi boldogulás, a biztonság, a hírnév és a hatalomszerzés. Téged mi hajt?

Lukács János

DÉLUTÁN | 

Az anyagi áldás felelőssége

Igehely: 2Kor 9:8–12; Kulcsige: 2Kor 9:8 „Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.”

Az adakozás és a jótékonykodás enyhíti a szegények nyomorát, és Isten iránti hálaadásra indítja az embereket.

Amikor kezdtem a lelki szolgálatot, nagyon szegények voltunk. Nem egyszer találtam a postaládában nagyobb összeget egy borítékban, amire az volt ráírva (máig nem felejtettem el a címet): Király Dávid, Budapest, Mennyország utca 777. Dávid király gazdag volt, de hogy ránk is gondolt, az megdöbbentett. Tréfát félretéve, valaki, akinek a nevét soha nem fogom megtudni, látta a három kisgyereket nevelő házaspár szükségét, és segített. Éppen időben érkezett, mi pedig áldottuk az Urat a szolgáiért, akik figyeltek a Szentlélek indíttatásaira.

Ha az Úr megáldotta a vetőmagodat, szórd bőven, hogy majd arathass is bőven. Vannak milliomos testvérek, akik tudják, hogyan és miért lettek azok, ezért bőven vetnek. Mások pedig szerzeményüket maguknak tulajdonítják, és szűkmarkúak. Nem kell ahhoz milliomosnak lenned, hogy bőkezűen adj. Hiszen a világ lakosságának ahhoz a kevés százalékához tartozunk, akik anyagilag fö-löttébb áldottak. Ráadásul a Szentlélek azt ígéri igénkben, hogy Isten nem marad adós. Van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza ránk, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzünk, és bőségünkből jusson minden jócselekedetre.

Lukács János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
5 + 8 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: ApCsel 26:18–23; Kulcsige: ApCsel 26:18 „Azért küldelek el, hogy nyisd meg a szemüket, hogy a sötétségből a világosságra, és a Sátán hatalmából az Istenhez térjenek, hogy az énbennem való hit által megkapják bűneik bocsánatát, és örökséget nyerjenek azok között, akik megszenteltettek.”

Pál apostolt Isten elsősorban a pogányok felé való szolgálatra hívta el. Egyik kedves énekünk így szól: „Elhívtalak azért, hogy nékem szolgálj, elhívtalak azért, hogy nékem élj!” Testvérem, hová szól a te elhívásod? Emlékezz vissza, téged hol és mikor szólított meg Isten! Az apostol életében ez a pont a damaszkuszi úton jött el. Pál a déli napfénynél is világosabban hallotta az őt megszólító hangot, és engedelmesen folytatta tovább az útját, betöltve küldetését. Sokakat kivezetett a sötétségből a világosságra, hirdette az evangéliumot.