2024. szeptember 30., hétfő

DÉLELŐTT | 
Csodás biodiverzitás, változatos állatvilág

Igehely: Jób 38:39-39:20; Kulcsige: 1Móz 1:25 „Megalkotta Isten a különféle fajta földi állatokat, a különféle fajta barmokat, meg a föld mindenféle csúszómászóját. És látta Isten, hogy ez jó.”

Jó kérdésekkel jó beszélgetést lehet kezdeményezni. De vannak olyan kérdések, amelyektől még a lélegzetünk is eláll. Ilyen lélegzetelállító kérdések sokasága zúdul Jób fejére barátaitól, de főleg az Úrtól - Jób pedig csak némán hallgat.

Talán benne is megfogalmazódott azért egy kérdés: „Hát nem elég a nagy veszteség és a betegség, ami mostanig ért, még ebben a szócsatában is meg kell szégyenülnöm?” Isten azonban nem azt üzente Jóbnak a kérdésekkel, hogy a játéknak vége: sakk-matt, vesztes vagy... Mert miközben a kérdések egyre csak tódultak, Jób egyszeriben felismerte, hogy a kérdések célja nem más, mint meglátni a Teremtő lélegzetelállító bölcsességét (Jób 42:1-6)!

És ez meg is valósult: „... de most saját szememmel látlak” (5.v.).

Uram, nyisd meg az én szemeimet is!

Boncidai János

DÉLUTÁN | 

Az igazi bölcsesség

Igehely: Péld 8:22-36; Kulcsige: Péld 8:35 „ Mert aki engem megtalál, az életet találja meg, és kegyelmet nyer az Úrtól.”

Meg vagyok győződve, hogy magának mindenki mindenből csak az „igazit” akarja - és nincs is ezzel semmi baj, sőt! Azonban, sajnos, minden igazi mögött a gonoszság erői is működnek, hogy félrevezessék az embert. És milyen kellemetlen, amikor a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy átvertek minket valami utángyártottal! Ha csak fizikai dologról van szó, azt ki lehet cserélni, és ha anyagi kárt is okozott, idővel azt is ki lehet heverni. De mi van a szellemi dolgokkal? Ha ezen a téren sem az igazit választjuk, az már élet-halál kérdése számunkra!

Tartsuk mindig szem előtt azt, hogy van hamis bölcsesség is. Jakab apostol ezt földinek, testinek és ördöginek nevezi (Jak 3:15). Már a Biblia első lapjain megfigyelhetjük, hogy a ravasz kígyó Isten szavát teljesen kiforgatta, és a magáét igazi bölcsességként kínálta Évának. Sajnos, meg is győzte: „és látta az asszony, hogy jó... és kívánatos az a fa a bölcsességért” (1Móz 3:6a, Károli fordítás).

Nagy meggyőző ereje van az ördögi bölcsességnek, de a választás és a döntés nagy felelőssége még mindig az emberé!

Boncidai János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
18 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 24:1–10; Kulcsige: Zsolt 24:8 „Ki az a dicső király? Az erős és hatalmas Úr, az Úr, aki hatalmas a harcban.”

A mi Urunk a Seregek Ura. Legyőzhetetlen, ezért mindig győzelemre vezeti azokat, akik vele járnak. Az Ószövetségben számos példa van erre. Saul király akkor vét nagyot, amikor a győzelmet önmagának tulajdonítja, oszlopot emel önmagának. Dávid az Úrral felvértezve győzi le Góliátot, és számtalan győztes csatájában láthatjuk, hogy az Úr ment előtte: „Ha majd lépések neszét hallod a szederfák teteje felől, akkor szállj csatába, mert előtted megy Isten, hogy megverje a filiszteusok táborát!” (1Krón 14:15).