2024. március 29., péntek

DÉLELŐTT | 
Meghalt értünk

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!

A megalázás után elvitték, hogy keresztre feszítsék. Cirénei Simont kényszerítették a kereszt hordozására. Úgy szeretnék én is Jézusért elhordozni mindent, amit kér tőlem: szégyent, gúnyt, megaláztatást. Jézus két gonosztevő közé került a kereszten. Nem becsülték többre, mint a rablókat, sőt még akkor is vádolták a főpapok, katonák, járókelők: „Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről!” (40.v.). Jaj lett volna nekünk, ha él isteni hatalmával! Ő némán szenvedett, vállalva bűneink átkát, a halált.

Mondd, teérted is meghalt Jézus? Életed már Isten dicsőségét szolgálja? Hirdeted az ő csodás szabadítását, kegyelmét? „Jézus meghalt a kereszten, vére bűntől megtisztít.” (HH 747.)

Simon András

DÉLUTÁN | 

Halálának értelme

Igehely: Ézs 53:10–12; Kulcsige: Ézs 53:11 „Lelki gyötrelmeitől megszabadulva látja őket, és megelégedett lesz. Igaz szolgám sokakat tesz igazzá ismeretével, és ő hordozza bűneiket.”

Jézus halálára gondolva egy történet elevenedett fel bennem. Két testvér egy nagyvárosba költözött. Az egyik istenfélő maradt, ahogyan nevelték őket, míg a másik elzüllött, és egy éjjel meggyilkolt valakit. Véres ruhájában odaszaladt testvéréhez, és csak annyit mondott: „Ments meg, rejts el! Jön értem a rendőrség!” A hívő fiú magára vette a testvére véres ruháit, így őt vitték el, elítélték és kivégezték. Halála előtt levelet írt testvérének: „Holnap helyetted meghalok. Csak annyit kérek: a ruháimban ne járj többé a bűnös barátokkal! Térj meg!”

Jézus ugyanezt tette velem és veled. Mi lettünk volna méltók a halálra, de Ő magára vállalta bűneink átkát, és meghalt helyettünk. Az Atya így tudott minket megmenteni a kárhozattól, hogy saját Fiát küldte halálba. Jézus áldozata tökéletes áldozat volt. Nem maradhatott el a felmagasztalás, megdicsőülés sem. Mivel Ő engedelmes volt a halálig, mégpedig a kereszthalálig, ezért felmagasztalta Őt az Isten mindenek fölé, és oly nevet adott neki, amely névre minden térd meghajol (Fil 2:8–11). Mondjuk az énekíróval: „Jézus, áldozatodra gondolok, meghaltál értem a Golgotán … Drága véred értem folyt ott fenn a keresztfán.”

Simon András

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
9 + 10 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).