2024. március 22., péntek

DÉLELŐTT | 
Ami bemocskol

Igehely: Mt 15:10–20; Kulcsige: Mt 15:11 „Nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a száján, hanem ami kijön a szájából, az teszi tisztátalanná az embert.”

Az Úr Jézus Krisztus magához hívta a sokaságot. Tanítani akarta őket az Isten szerinti tisztaságról, istenfélő életről. Egy példázatot mondott arról, hogy milyen az Isten szerinti tisztaság. A tanítványok megkérdezték: Tudja-e, hogy abban a farizeusok megbotránkoztak? Az Úr Jézus elmondta nekik, hogy mindaz, aki nem Isten akarata szerinti tisztaságban tiszteli és szolgálja Istent, (mert az Atya ilyen imádókat keres, és csak ilyen imádatot fogad el), hanem emberi rendelések szerint, az hasonló ahhoz, amikor egy vak vezet világtalant: mind a ketten gödörbe esnek. Mert akik emberek parancsolatait tartják meg, és nem Isten akarata szerint élnek, azok világtalanok vak vezetői. Te Isten parancsolatainak vagy emberi rendeléseknek engedsz?

Péter kéri az Urat, hogy magyarázza meg nekik a példázatot. Az Úr számonkéri tanítványait, hogy miért nem értik azt. Ha tiszta a szíved, tiszta lesz a beszéded is, amit szólsz. Mert a szívnek teljességéből szól a száj. Ha az ember szívében tisztátalan dolgok vannak, azok fognak kijönni a száján is, amint megszólal. Ezek teszik valójában tisztátalanná az embert. Tiszta a szíved? Tiszta a beszéded?

Kelemen Sándor Tomi

DÉLUTÁN | 

Isten hűséges az oltalmazásban

Igehely: Zsolt 91:1–13; Kulcsige: Zsolt 91:4 „Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz, pajzs és páncél a hűsége.”

Teljes, természetfeletti oltalmat ígér az Úr ebben az igerészben. Biztos oltalom a madarász csapdájától, a pusztító dögvésztől, a homályban lopódzó járványtól, a délben pusztító ragálytól. Nem kell félned ebben a démonizált világban a rémségektől éjjel, sem a gonosz nyilaitól nappal. Isten a pajzs és páncél számodra. Ha ezren esnek is el melletted, és tízezren jobbod felől, a veszedelem hozzád nem is közelít.

Szeretnél ilyen természetfeletti oltalmat, ami Istennek ebben az ígéretében benne van? Ez vajon automatikusan jár mindenkinek? Megkérdezheted, hogy akkor miért van annyi nyomorúság ebben a világban?

A jó hír az, hogy ez a tied lehet. Bárkié ezen a világon. De feltétele van. Az kapja meg ezt az Úrtól, aki a Felségest választotta: „Mert azt mondtad te: Az Úr az én oltalmam; a Felségest választottad a te hajlékoddá.” (Károli)

Az Úr Jézus Krisztusnál, azok számára, akik Őt választották, van rejtekhely, ahol lehet lakni, a mindennapi életünket élni. A Mindenható árnyékában van hely, ahol lehet nyugodni. Ott nem kell félni.

Szeretnéd, hogy mindez a tied legyen? Elmondod-e az Úrnak imában, hogy eldöntötted: Őt választod?

Kelemen Sándor Tomi

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
6 + 8 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).