2024. március 13., szerda

DÉLELŐTT | 
Példázat a konkolyról és a magyarázata

Igehely: Mt 13:24–30, 36–43; Kulcsige: Mt 13:38 „A szántóföld a világ, a jó mag a mennyek országának fiai, a konkoly a gonosz fiai.”

Ebben az igerészben a jó mag az Isten országának a fiait jelképezi. Isten úgy rendelte el, hogy a világ minden táján legyenek igehirdetők: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet” (Mt 28:19). Az ige hirdetve van az egész világon, és az is, hogy közel van a Jézus Krisztus visszajövetele.

A Sátán is gondoskodott arról, hogy a bűn, a konkoly is jelen legyen ezek között. A keresztyéneket az Emberfia helyezte el ebben a világban, és ma is ő küldi szolgálatuk helyére. Sátán ezeket konkollyal veszi körül, hogy megfojtsák a búzát.

Az Isten országának fiai szeretnék megégetni már ma a konkolyt, de Jézus tanácsa bölcs és határozott (29.v). Az aratás idején kell külön összeszedni őket. A Jelenések könyve 14. részében van leírva az ítélet menete. Ő, aki a jó magot vetette, fogja véghez vinni az ítéletet, angyalaival együtt. Összegyűjtenek országából minden botránkozást okozót, gonosztevőt, és ezek a tüzes kemencében fognak égni, ahol sírás és fogcsikorgatás lesz.

Mi is, mint tanítványai, e világban lettünk elvetve. Ellenségünk, a sátán, minket is a tüzes kemencébe akar juttatni. Maradjunk meg az Isten által rendelt helyünkön!

Veress Bálint

DÉLUTÁN | 

Akik Istennek nem kedvesek

Igehely: Róm 8:5–9; Kulcsige: Róm 8:8 „Akik pedig test szerint élnek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt.”

A test szerinti ember, aki megtér gonosz cselekedeteiből, tudja, hogy mennyire távol volt Istentől, sőt Isten ellensége volt. Az ilyen csak önmagának élt, csak önmagát tartotta fontosnak, sokszor magát istenítve. Ennek teljesen ellentéte a Lélek szerinti élet, mert aki így él, az elkerüli a test cselekedeteit, és a Lélek segítségével igyekszik élni földi életét.

Aki Krisztusban van, az új teremtés, annál újjá lett minden. Ez a Krisztussal való találkozás alkalmával jön létre. Saul is meglátta, hogy addigi élete Krisztust üldöző, hiábavaló élet volt. Ekkor jött rá lelki vakságára, és hogy segítségre van szüksége, addigi élete nem ért semmit, a kárhozat felé haladt, nem volt kedves Isten előtt (Fil 3:8).

A 9. vers leírja, hogy mennyire szükséges lemondani a test cselekedeteiről és elfogadni a Lélek szerinti életet. Csak a Szentlélek által kapjuk a tiszta látást, csak általa ismerjük fel a keskeny utat, és vele tudunk elindulni rajta.

Hogy Krisztus előtt kedvesek legyünk, szükséges, hogy az Ő Szentlelke lakozzon bennünk, ne űzzük el Őt. „A Szentlelket ne űzzed el...” (HH 44)

Veress Bálint

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).