2024. május 29., szerda

DÉLELŐTT | 
Az evangélium ereje és bizonyossága a Szentlélek

Igehely: 1Thessz 1:5–10; Kulcsige: 1Thessz 1:5 „ Mert a mi evangéliumunk nemcsak szavakban jutott el hozzátok, hanem erővel, Szentlélekkel és teljes bizonyossággal is.”

Isten Lelke átformál. De ehhez kell a befogadó lelkület. Ez a gyülekezet befogadta a hírvivőket – Pált és Szilászt – és befogadta az általuk hirdetett evangéliumot. A lelki vezetőkre hallgató, Szentlélek által formálódó gyülekezet példává vált minden hívő számára. Egyszerre voltak befogadók és továbbadók. Bármilyen nagyszerű egy közösség, bármilyen jó, áldott hangulat és légkör uralkodik, az evangélizálás, a „továbbadás” a legfontosabb feladat. Olyan feladatok – Jézus Krisztus megbízásai – ezek, amelyeknek engedelmeskednünk kell.

A jó hírük elterjedt. Példájuk erőteljesebben evangelizált, mint a szavaik. De tudjuk, még ennél is gyorsabban terjed a rossz hír, a problémák, a nézetkülönbségek híre. Kérdés, hogy mi mit hallunk meg, és mit terjesztünk? Azt mondják: a keresztyének vagy bátorítják, vagy elkedvetlenítik egymást. Te melyik csoportba tartozol?

Pál örök példát mutatott ezzel a pár mondattal is a hiteles életű, az Úr ügyéért semmitől meg nem hátráló, a rábízottakért felelősséget érző vezetőre.

Fodor István

DÉLUTÁN | 

A növekedés léptéke

Igehely: Mt 13:31–32; Kulcsige: Mt 13:32 „Ez kisebb ugyan minden magnál, de amikor felnő, nagyobb minden veteménynél, és fává lesz, úgyhogy eljönnek az égi madarak, és fészket raknak ágai között.”

Milyen a mennyek országa? Egyáltalán kezdődhet-e valami fontos, valami világot rengető ilyen egyszerűen? Kezdődhet-e velünk bármi is? – gondolhatták a tanítványok, miközben fél szemükkel a félelmetes római katonákat, az önhitt farizeusokat, és a tudálékos írástudókat figyelték. Lehet-e vezetőnk – királyunk – a Mester? Nézz ránk, Jézus, kevesen vagyunk, észre sem vesz bennünket a világ! Más választ vártak a tanítványok a mennyek országával kapcsolatban. De a Mester a mustármag példáját hozta elébük.

Ki tudja, ki hiszi azt el, hogy abból a kicsiny mustármagból olyan hatalmas növény fejlődik? Az, aki elveti. Annak a személynek van hite, hogy egyszer terebélyes fa nő belőle, s oltalom lesz az égi madaraknak. Az Isten világában a legkisebb kezdeményezés is hatalmas ígéretet rejt.

Ilyen mustármag lehet valamennyiünk élete. Hitünk növekedése, mely végül megváltoztatja az életünket. S ilyen mustármag lehet az istenfélők kicsiny serege, ahol szolgálatodat végzed, s amelynek hatását talán most nem látod, de hidd el, e mustármagból hatalmas fa fejlődik annak a segítségével, aki a növekedést adja.

Fodor István

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
5 + 10 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Ef 3:1–13; Kulcsige: Ef 3:6 „Hogy tudniillik a pogányok örököstársaink, velünk egy test, és velünk együtt részesek az ígéretben is Krisztus Jézusért az evangélium által.”

Ha a gyülekezetben élőknek tartaniuk kell egymástól vagy a vezetőiktől, ez a legrosszabb, ami Isten népe körében előfordulhat. Ha tőlünk, Krisztus követőitől és szolgáitól mások óvakodnak, az nagyon rossz képet mutat rólunk. Akhábtól, Jézabeltől, Heródestől mindenkinek tartania kellett. Ők valamennyien elbuktak. Az Isten gyülekezetében egyetlen félelemnek van helye, az istenfélelemnek. Ha nem így van, akkor az a közösség beteg.