2024. július 9., kedd

DÉLELŐTT | 
… az a szívében körülmetélt

Igehely: Róm 2:25–29; Kulcsige: Róm 2:29 „Hanem az a zsidó, aki belsőleg az, és az a körülmetélkedés, amely a szívben van, Lélek szerint és nem betű szerint. Az ilyen dicsérete nem emberektől van, hanem Istentől.”

A körülmetélkedés valóban használ, ha valaki megtartja a törvényt. De ha törvényszegővé lesz, akkor a körülmetéltsége körülmetéletlenséggé lesz. Viszont a fordítottja is igaz: ha a körülmetéletlenségben élő ember igyekszik megtartani Isten tanításait, törvényeit, akkor elnyeri Isten szeretetét, kegyelmét. Nem az számít, ha valaki körül van-e metélve vagy nem, hanem az, hogy követi-e Isten parancsolatait. Az, aki követi a törvényt a Szentlélek ereje által, illetve megtelik Szentlélekkel, az a szív körülmetélését jelenti és az újjászületett embert.

Kedves Olvasóm, nem a törvény ismerete a döntő, hanem Isten akaratának cselekvése. Mert a mai világban élő emberek jól tudják, mi a jó, jól tudják, mit kell tenniük ahhoz, hogy elnyerjék az örök üdvösséget, de nem teszik meg. Végső soron majd csak Isten ítélete fogja szembeállítani őket saját lelkiismeretükkel az ítélet napján, amikor az Úr szembesíti őket saját cselekedeteikkel.

„Ha hűtlenek vagyunk, Ő hű marad, mert önmagát meg nem tagadhatja” (2Tim 2:13). Mit jelent számodra, kedves testvérem, a kiválasztottság bizalma? Megtelni Isten Lelkével a szív körülmetélését jelenti, az újjászületés jele az. Benned végbe ment már?

Mucsi-Bálint János

DÉLUTÁN | 

A legjobb hely

Igehely: Jn 6:66–69; Kulcsige: Jn 6:68 „Simon Péter így felelt: «Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad.»”

Jézus tanítása Istentől való. Ezt kizárólagosan csak az tapasztalja meg, aki valóban Isten akaratának cselekvésére törekszik. Tanítványai közül sokan visszavonultak, és nem jártak vele többé, mert nem értették tanításait. Péter azonban így szólt: „Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje.” Jézusnál van az élet forrása, a gyógyulás helye.

A házasságtörő asszony esetében a zsidók csapdát akartak állítani Jézusnak. Ha közbelépne az ítélet elengedéséért, a Mózes törvényével kerülne szembe. Ellenkező esetben a római hatalommal ütközne, akik maguknak tartották fenn a halálos ítélet végrehajtásának jogát. Az írástudók tovább faggatták Jézust. Ő elismerte, hogy a nő méltó a mózesi törvény szerint a megkövezésre. De a szemükbe nézett, és ezt mondta: „Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ.” Vajon mit írt Jézus a porba? A válasz talán ez: Megbocsáttattak a te bűneid, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!

Jézus semmiképpen nem kicsinyíti le a bűnt, hanem megtérésre és újrakezdésre hív önmagához, és ajándékként adja az örök üdvösséget. Igen, ez a legjobb hely, itt érezheted biztonságban magad.

Mucsi-Bálint János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 5 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: ApCsel 12:1–5; Kulcsige: ApCsel 12:5 „Pétert tehát a börtönben őrizték, a gyülekezet pedig buzgón imádkozott érte Istenhez.”

Heródes unokája, Agrippa, minden áron helyre akarta állítani az egykori virágzó birodalmat. Népszerűségének növelése érdekében a farizeusi törvényekhez és előírásokhoz alkalmazkodva kezdett kormányozni. Kihasználta s aktívan támogatta a keresztyénüldözést, amely teljében tombolt Jeruzsálemben. A 8. rész 1. versében már olvashattuk, hogy István vértanú halála napján nagy üldözés kezdődött a jeruzsálemi gyülekezet ellen. Életveszélyessé vált egy nagy gyülekezethez tartozni. Ezért szétszóródva kisebb, de annál erőteljesebb közösségeket alkottak.