2024. július 7., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Krisztus a példaképünk

Igehely: Ef 4:17–24; Kulcsige: Ef 4:24 „Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.”

Pál apostol emlékezteti az efézusi gyülekezetet, hogy milyennek tanulták az Úr Jézus Krisztust, mint a szeretet tanítóját, mint a szeretetért szenvedő Jézust. Ez a példa meghatározta magatartásukat, a ruházatukat, a beszédüket. Pál apostol magát adja példának.

„Vessétek le a régi élet szerinti óembert, aki a csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott.” „Újuljatok meg lelketekben, és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” Mert az óember a réginek a képmása, az új ember Krisztusban és Krisztus által lett valósággá, illetve lett újjá. Ez az, amit sokan nem értenek, és ez úgy történik, mint amikor egy új kabátot, egy új ruhát öltünk magunkra.

Gondoljuk csak át a gazdag ifjú példáját: ott volt Jézus előtt leborulva, és mennyire vágyott ott lenni vele! Nem hiányzott sok, hogy övé is legyen az örök élet, az üdvösség, de nem tudott lemondani a vagyonáról, neki drágább volt a földi élete. Vagy vegyük a Jób barátait, akik tudták az összes választ, de nem tudták enyhíteni a fájdalmakat. Jób ezt mondta nekik: „mindannyian mihaszna orvosok vagytok” (Jób 13:4).

Ennek a megújult életnek a kulcsa, illetve a keresztyének együtt élésének a kulcsa maga a szeretet. Ez a szeretet és békesség a mai világban hiányos. Csak Isten tud megajándékozni vele, hogy a gyülekezet úgy éljen, mint egy test és egy lélek, ahol ott van az ÚR Jézus Krisztus, aki mindenben örök példaképünk.

Drága testvérem, a világ gyűlölete elkerülhetetlen. Vallásszabadság?! Álom csupán! Elfelejtik az emberek, hogy Isten célja életünkben nem igényeink, nem terveink, nem álmaink valóra váltása, és nem imakéréseink kiszolgáltatása. Nem az, hogy itt lent minden tökéletes és szép legyen. Hanem ahogyan Jézus Krisztus mondja: „Ha e világból volnátok, a világ szereti, ami az övé, de mivelhogy nem vagytok e világból, hanem én választottalak ki magamnak titeket e világból, ezért gyűlöl titeket a világ.”

Hogyan lehet Jézus a példaképem? Mennyire engedtem át magam Jézus vezetésének?

Mucsi-Bálint János

Imaáhítat: 

Adjunk hálát Isten kiáradó Szentlelkéért, aki szolgáló életre hív! – 4Móz 11:16-17

Bibliaóra: 

Újjászült élő reménységre – 1Pt 1:1-12 (1Pt 1:3-4)

DÉLUTÁN | 

Krisztusközpontú értékrend

Igehely: Fil 3:1–11; Kulcsige: Fil 3:7 „Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért.”

Pál apostol szeretettel inti a filippi gyülekezet tagjait. A gyülekezet eléggé vegyes összetételű közösség volt. A város II. Fülöpről (Nagy Sándor apjáról) kapta a nevét. A rómaiak Kr. e. 168-ban hódították meg Filippit, majd később római településsé és katonai állomássá alakították. Filippi jelentős várossá fejlődött, és ez oda vezetett, hogy különböző származású, és különböző vallású népek éltek ott együtt. Az Apostolok Cselekedetei is római tartományként hivatkozik a városra. Pál először Kr. u. 51-ben, második missziós útja során jutott el Filippibe, miután egy látomás kapcsán elindult Macedónia felé, és ott alapítja meg az első európai gyülekezetet.

Pál vigyázásra inti a gyülekezetet (3:2), mert belopakodtak a tévtanítók, akik a körülmetélkedés tanát és más hamis tanításokat hirdettek. Pál apostol határozottan kijelenti, hogy minden kár és szemét az Úr Jézus tanításán kívül: „Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan nagyságáért” (Fil 3:7–8). Bizonyságot tesz megtéréséről, és kemény hangú támadást intéz azok ellen, akik hamis tanításokat terjesztenek a Krisztus gyülekezetében.

Drága testvérem, az igazi és tiszta értékrend, ami által örök életet nyerhetünk, csak az Úr Jézus Krisztusban van. Ha megnyerem Krisztust személyes Megváltómnak, akkor az ő kegyelme által megnyerem az örök életet.

Mucsi-Bálint János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 4 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 24:4–13; Kulcsige: Mt 24:9 „Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.”

Arra a kérdésre, hogy mikor jön el a világvége, Jézus válasza nem nevez meg egy időpontot. Inkább az azt megelőző eseményekről beszél. A 9. versben mindnyájukat megdöbbentő jövendölést kell hallaniuk. És ez nem egy távoli időszakra utal. Azt mondja, hogy: „Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.” Nem majd azokat, akik már közel lesznek a világvégéhez. És tudjuk, hogy mindez elkezdődött már az apostolok idejében, s folyik jó kétezer éve.