2024. július 14., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Az óemberi természetünk kísérthető!

Igehely: Ef 4:25–32; Kulcsige: Ef 4:27 „Helyet se adjatok az ördögnek.”

Egy ifjúsági konferencián az előadó ebből az igeszakaszból a következőket tanította: „Ki lehet mutatni az érzelmeinket, hiszen Istentől kaptunk mindent. Pál itt még a haraggal kapcsolatban is engedékeny, bár korlátozott mértékben. Csak napnyugtáig lehet haragudni! Este bocsáss meg, és engedd el a haragodat! Ha ezt nem tudod megtenni, akkor van egy másik, bár jóval költségesebb és kényelmetlenebb megoldás: költözz az Északi-sarkvidékre! Ott fél évig nem megy le a nap…” A 4. zsoltár 5. versében lévő jótanács folytatása rámutat a probléma gyökerére: az ember szívének állapotára: „Haragudjatok, de ne vétkezzetek: beszéljetek szívetekkel a ti ágyasházatokban és csillapodjatok le!” (Károli fordítás). Tehát ha a szívünk Istené, akkor az ördögnek nem jut hely benne, és helyes érzelmek töltenek el.

Érzelmeink pedig megnyilvánulnak – alapigénk szerint – kétféle úton és módon: a kezünkön és a szánkon keresztül. Kezünkkel lehet lopni, ártani, elvenni, ragadozni, de lehet dolgozni, jót tenni, továbbadni a rászorulónak. Ez utóbbiakat tedd a magad és környezeted érdekében! Szánkkal pedig… hajjaj! – „…ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember…” (Jak 3:2b). Milyen messze vagyunk ettől a tökéletességtől! Pál fel is sorol hatféle ilyen megnyilvánulást (31.v.), amiket kidobásra kell ítélnünk. Szintén egy ifjúsági konferencián úgy hirdette meg a beszédről szóló szemináriumot a vezetője, hogy beígért egy üveg befőttet elfogyasztásra, de az penészes volt – nem kellett senkinek. Így a rothadt, bomlasztó beszéd sem kívánatos. Helyette olyat mondjunk – és itt mindegyik szó nagyon hangsúlyos! –, ami „jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon a hallgatóknak.”

Hogy lehet mindezeket megtenni és elmondani? A hívő ember életének minden területe megtisztuláson megy keresztül. Jézus vére megmosott, és a Szentlélek azon dolgozik, hogy ez a tisztaság látható legyen mindenben – az érzelmekben is.

Milyen rendszerességgel mész el szívvizsgálatra Isten Lelkének jelenlétébe? Mit szoktál cselekedni a kezeiddel – figyeld meg a mai napon! Mivel építettél legutóbb, amikor kinyitottad a szádat szólásra?

Papp Dániel

Imaáhítat: 

Kérjünk Istentől fegyelmet, hogy uralkodjunk indulatainkon, és erőt, hogy ellenálljunk a kísértéseinknek! – 1Móz 4:6-7

Bibliaóra: 

Tisztítsátok meg lelketeket! – 1Pt 1:13-25 (1Pt 1:22)

DÉLUTÁN | 

Futásunk célja: Krisztus!

Igehely: Fil 3:12–21; Kulcsige: Fil 3:14 „De egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Amikor Forrest Gump elmeséli Jennynek a tőle külön töltött idők élményeit, Jenny azt sóhajtja: „Bárcsak ott lehettem volna veled!” „Ott voltál.” – mondja Forrest. Ugyanígy, sőt ennél mérhetetlenül valóságosabban Pállal ott volt Jézus. Életének minden eseményében, futásának minden mozdulatában, még a célba érésében is ő ott van vele. Ez azóta is minden hívő reménysége.

Jövő hét péntekén lesz a párizsi olimpia megnyitója. A versenyre készülődés és kvótaszerzés már jóval korábban lezajlott, mi, magyarok, is figyelemmel kísérhettük, hogy milyen sportágban mely versenyzők és csapatok jutottak ki az olimpiára. Pál is jól ismerte a sportversenyeket, sokszor utal ilyenekre a leveleiben. Hívő életének kb. 30 eltelt évében eljutott egy nagyon magas lelki-szellemi szintre. Sokszor úgy viszonyítjuk magunkat hozzá, hogy mi nem leszünk képesek annyit missziózni, levelezni és kapcsolatokat ápolni, mint „a nagy apostol”. Önmagáról mégis azt mondja: még nem értem el, nem vagyok célnál. Tehát nem állítja, hogy ő már nem juthat „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” arra a szintre, amelyre Isten elhívta. Ezt az Istentől való elhívást mennyeinek (onnét felülről valónak – Károli) tartja, és Jézus Krisztusban már megadott jutalomként fogja fel és vallja meg. S mindeközben Jézus ott van vele.

Jézus úgy jelentette ki magát, mint az egyetlen utat az Atyához (Jn 14:6). De emellett őbenne, őtőle, őáltala és őrá nézve, őérte van minden teremtmény (Róm 11:36; Kol 1:16). Benne érjük el rendeltetésünket és kiteljesedésünket. ő a cél!

Ezt a célt igyekezzünk mi is elérni! Pál csupán követendő példaként jellemezte magát és másokat (17.v.), akik már jól előrejutottak a cél elérése felé. Persze, a futás során körülvesznek a versenytársak, a támogató háttér és a szórakozást kereső, ide-oda csapódó szurkolók, de a futónak a dolga a célra tartás, és az ennek érdekében végrehajtott erőbedobás. Pál szerint nekifeszülve, nekidőlve (cél)egyenest futni – ez a feladat!

Te milyen lelki mozgást végzel? Ha futsz, hogyan? Mit teszel azért, hogy mindig a célon tartsd a szemed?

Papp Dániel

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
15 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Ézs 65:16-25; Kulcsige: Ézs 65:17 „Mert én új eget és új földet teremtek, a régire nem is emlékeznek, senkinek sem jut eszébe.”

A teremtő Isten vágya az, hogy kapcsolatba kerüljön és kapcsolatban maradjon az emberrel. Ennek a kapcsolatnak ő maga a kezdeményezője. Először egy népet választott ki magának, parancsolataival körülírva azt az utat, amelyen megáldhatja őket. Ezt az áldást tapasztalták is mindaddig, míg le nem tértek az útról, és más istenek felé nem fordultak. Végtelen türelemmel tárta ki kezét számtalanszor a nép felé, aki nem akarta elfogadni őt...