2024. július 12., péntek

DÉLELŐTT | 
„Szentek legyetek, mert én szent vagyok!”

Igehely: 1Pt 1:13–16; Kulcsige: 1Pt 1:16 „Hanem – mivel ő, a Szent hívott el titeket – ti is szentek legyetek egész magatartásotokban, 16 mert meg van írva: „Szentek legyetek, mert én szent vagyok.”

Péter első levele a reménység levele. Eligazítást akar adni azoknak, akik ki vannak téve az üldözésnek. Meg akarja mutatni, hogy kik ők valójában, és hogyan érthetik meg helyzetüket. A keresztyének jövevények ebben a világban, akik útra keltek, akik előtt ott van a cél, akiknek igazi hazájuk a mennyben van. Arra inti őket, hogy tiszteljenek mindenkit. Ne engedjék megfélemlíteni magukat. Istenfélelem, az üdvösség tudata, Isten akarata iránti engedelmesség jellemezze őket. Az életvitelükkel ne szolgáltassanak okokat pogány környezetüknek a rosszindulatú szóbeszédre, becsületes életük által hallgattassanak el minden rágalmazást.

„Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket.” Izráel megtisztelő címeit azoknak ígéri, akik újjászülettek, és most, mint élő kövek, engedik magukat beépíteni a lelki templomba, ők a választott lelki nemzetség. De nem a maguk érdeme által, hanem egyedül a kegyelem csodája által.

„Szeretteim, kérlek titeket, mint jövevényeket és idegeneket: tartózkodjatok a testi vágyaktól, amelyek a lélek ellen harcolnak.”

Mucsi-Bálint János

DÉLUTÁN | 

Maradandó és mulandó

Igehely: Mt 6:19–21; Kulcsige: Mt 6:20 „Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el.”

„Hagyatkozzunk az Úrra!” Amíg készültem, egy régi szép éneket dúdolgattam: „A békehírnök lába, ó, mily kedves és mily szép, ki üdvkirályunk szent szavát hordozza szerteszét.” Ez a szolgálatunk, amit végeznünk kell a Szentlélek által, gyümölcseit teremve. Az igazi, példás hívő élet gyümölcsei csak azoknál lesznek láthatóvá, akik erre törekednek is.

Drága testvéreim, mi szolgálni akarjuk Istenünket! Alázzuk meg magunkat előtte, és ne fogadjuk el a világ kínálatát! Nem könnyű harca ez a hívő embernek, de Istennel minden lehetséges: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.”

Hajtsuk meg magunkat Isten előtt, és kérjük vezetését, kérjünk megerősítést hitben, szolgálatkészségben, kérjünk bölcsességet, hogy meg tudjunk állni a helyünkön, ahova ő helyezett. „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Mt 6:19–21)

Mucsi-Bálint János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
16 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Ef 4:17–24; Kulcsige: Ef 4:24 „Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.”

Pál apostol emlékezteti az efézusi gyülekezetet, hogy milyennek tanulták az Úr Jézus Krisztust, mint a szeretet tanítóját, mint a szeretetért szenvedő Jézust. Ez a példa meghatározta magatartásukat, a ruházatukat, a beszédüket. Pál apostol magát adja példának.