2024. február 29., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Ítélet a hitetlen városok felett

Igehely: Mt 11:20–24; Kulcsige: Mt 11:21 „Jaj neked, Korazin! Jaj neked, Bétsaida! Mert ha Tíruszban és Szidónban történtek volna azok a csodák, amelyek nálatok történtek, régen megtértek volna zsákruhában és hamuban”

Bétsaida, Korazin és Kapernaum galileai városok voltak, ahol Jézus gyakran megfordult és sok csodát tett. Ennek ellenére az itt élő zsidók szíve keményebb volt, mint a Tíruszban és Szidónban élő pogányoké, akik bizonyára megtértek volna, ha Jézus közöttük élt volna.

Ma is vannak kemény szívű emberek, akik nem akarnak megtérni. Olykor ezek megsértődött, önérzetes hívők, akik inkább az ellenállást választják, mint az engedelmességet. Ezek az emberek tudják, hogy mi lenne a megoldás, ismerik Isten Igéjét, de mégsem akarnak megtérni, mert a megtérés számukra megalázkodást, önző életük megtagadását jelentené. Ezt pedig nehéz megtenni!

De mit is lehet az ilyen városokért (emberekért) tenni? Mi a feladatunk, ha látjuk, hogy körülöttünk vannak olyanok, akik nem fogadják Isten Igéjét? Nézzük meg, mit tett az Úr Jézus: figyelmeztette őket Isten ítéletére. Ezt a feladatot Isten Ezékiel prófétán keresztül is meghirdette: „Emberfia! Őrállóvá tettelek téged Izráel házában. Ha igét hallasz tőlem, figyelmeztesd őket az én nevemben!” (Ez 3:17).

Veress Ernő

DÉLUTÁN | 

Nyomorúságok orvosa: Jézus Krisztus

Igehely: Mk 10:46–52; Kulcsige: Mk 10:49 „Jézus megállt és ezt mondta: «Hívjátok ide!» Odahívták a vakot ezekkel a szavakkal: JBízzál! Kelj fel! Hív téged!»”

Évekkel ezelőtt édesapámmal együtt egy híres szemorvoshoz vezetett az utunk. Az utazás alatt kitartóan reménykedtünk, hogy majd a híres szakember segíteni fog rajta, és ha meg fogja műteni, a látása valamivel jobb lesz, mint azelőtt. A rendelőben meg is történt az alapos kivizsgálás, majd az orvos a fejét csóválva szomorúan közölte, hogy ő abban a helyzetben már semmit sem tud tenni. Ott és akkor szomorúan vettük tudomásul, hogy emberileg reménytelen a helyzet és megmarad a részleges vakság.

Bartimeus nem csalódott az Úr Jézusban. Biztosan hallotta, hogy már másokat is meggyógyított, ezért hangosan kiabált, nem lehetett őt elhallgattatni. Az Úr Jézus észrevette, látta a hitét és meggyógyította. Jézus előtt nem volt, és ma sincs lehetetlen eset. Ő minden betegségből meg tudta gyógyítani az embereket. Lehet, hogy te is beteg vagy, akinek gyógyulásra van szüksége. Mielőtt bármilyen földi segítséget igénybe vennél, fordulj Jézushoz!

Ha akaratával megegyezik, akkor elveszi nyomorúságodat és meggyógyít téged. Szeretnéd ezt megtapasztalni?

Veress Ernő

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).