2024. április 23., kedd

DÉLELŐTT | 
Jézus tekintélyének megkérdőjelezése

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.

Megkérdezték Jézustól, hogy milyen hatalommal teszi „ezeket”. Jézus jól tudta, hogy ez nem egy őszinte kérdés. A szívükben valami ilyesmi volt: „Neked itt nincs semmi keresni valód, tűnj innen!” Csak a hallgatóság miatt finomkodtak. Ám voltak olyanok is, akik elismerték, hogy Jézus úgy tanít, „mint akinek hatalma van” (Mt 7:29), és csodáin álmélkodva dicsőítették Istent.

Te melyik csoportba tartozol? Meg tudsz-e hajolni alázattal az előtt, akinek „adatott minden hatalom mennyen és földön” (Mt 28:18)? Egy nap majd minden térd meg fog hajolni, de jobban teszed, ha már most hittel meghajolsz előtte.

Sallai Jakab

DÉLUTÁN | 

Tiszta házasélet

Igehely: Zsid 13:4 „Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta! A paráznákat és a házasságtörőket pedig ítéletével sújtja az Isten.”

Ismét két kulcsszóval világít rá az ige lámpása a házasélet titkaira. Ez a szintén összefonódó fogalompár a „megbecsült és tiszta”. Oly sok mindent elmond ez a házasságok kialakulásáról és fejlődéséről. Már házasságkötés előtt meghatározó az, ahogyan a fiatalok a házasságról vélekednek. Döntő fontosságú, hogy Isten szerinti, biblikus képet alkottak-e a házasságról. Csak ezen az alapon beszélhetünk a házasság megbecsüléséről. Enélkül a házasság megbecstelenítése történik, ugyanez lesz a sorsa a házastársnak, és annak is, aki nem a tisztesség és becsület útján jár.

Az Isten szerinti házasság erkölcsi tisztaságban köttetik, és ennek megszentelt légkörében folytatódik. Tiszta házasság csakis ott lehet, ahol a házasfelek vigyáznak lelki tisztaságukra. Nemcsak a paráznaság, pornográfia vagy szennyes fantázia fertőzheti meg a házasságokat, hanem bármilyen bűn, hisz minden bűn tisztátalanság.

Isten a tisztaságot méltányolja, a paráznaságot pedig bünteti. Tehát minden féltett dolognál jobban őrizd a szívedet, elmédet és szemedet. Becsüld meg Isten szent és tiszta ajándékát, becsüld a házastársadat – ezzel Istent is tisztelni fogod, aki bőségesen megjutalmaz.

Sallai Jakab

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
15 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:41–46; Kulcsige: Mt 22:45 „Ha tehát Dávid Urának nevezi őt, miképpen lehet a fia?”

Miután Jézus választ adott a farizeusok kísértő kérdésére, most ő kérdez valamit tőlük. Nem azért, mert vissza akar vágni, hanem azt szeretné elérni, hogy a szemük megnyíljon az Isten Fia előtt, hogy elismerjék, hogy ő a régóta várt Messiás. A teljes Ószövetség tele van ígéretekkel a Messiásról, ezért az írástudók és farizeusok sok mindent tudtak róla: hol fog születni (Mt 2:5), kitől származik.