2021. október 16., szombat

DÉLELŐTT | 
Aki hisz, azt Isten megigazítja

Igehely: Róm 4:1-8; Kulcsige: Róm 4:5 „Aki pedig nem fáradozik, hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak Isten a hitét számítja igazságul.”

A megmentő, üdvözítő hit „tulajdonítattik” nekünk igazságul. Ilyen volt Ábrahám hite, ezért lehetett áldott, s az Úr „bűnt nem tulajdonított neki”. De figyeljük meg az ő hitét, mert itt van az üzenet lényege. Ábrahám hite cselekvő volt. „A hit halott cselekedetek nélkül”, tehát nem valódi, csak elméleti. A valódi hit teljesen bízik Isten ígéreteiben, a látható valóság ellenére is. A hit hőse képes lett volna feláldozni a fiát, mert hitte, hogy valami rendkívüli fog történni, hisz Isten ígéretet tett neki. Bár nem tudta, hogyan oldódik meg a lehetetlen, a dráma pedig csak fokozódott: már állt az oltár, a fiú is kész volt csendben engedelmeskedni. Ábrahám szellemében imádkozott, és olyan békességet és bizonyosságot kapott, amely „minden értelmet meghalad”. Nos, ez a működő hit.

„Ábrahám nem azért lett a hit atyja, mert a szükséghelyzetben hitt Istenben, és átélte a csodát; hanem azért, mert hosszú időn át hitt Istenben reménytelen és lehetetlennek tűnő helyzetekben, amelyeknek a végén átélte a csodát.” (Bob George)

Buzle Dániel

DÉLUTÁN | 

Új élet Samáriában

Igehely: Jn 4:16–26, 39–43; Kulcsige: Jn 4:42 „Az asszonynak pedig meg is mondták: Már nem a te beszédedért hiszünk, hanem mert magunk hallottuk és tudjuk, hogy valóban ő a világ üdvözítője.”

Jézus szóba áll egy samáriai asszonnyal, majd vizet is kér tőle, hogy elindítsa a beszélgetést, és eljuttassa őt az élő vízhez. A bűnös nő előbb szomjasan hallgatja, majd csodálkozva prófétának nevezi Jézust. A beszélgetés egyre szellemibb síkra terelődik. Jézus végül kijelenti magát: Ő a várt Messiás. A nő azonnal cselekszik, siet a városba, és hívja az embereket Jézushoz. Sokan elindulnak a nő beszédére, de még többen hisznek Jézus beszédének, hiszen Ő erővel és hatalommal szól.

Nekünk az a feladatunk, hogy Jézushoz hívjuk az embereket. Aztán Ő majd cselekszik, beszél, és hitre jutnak sokan. Akik vele találkoznak, új életre jutnak, azok számára valóság lesz az ige: „él bennünk a Krisztus.”

Legyünk Krisztus hű követői, de úgy, hogy ajkunkkal szóljuk Isten igazságát, szavaink legyenek hitelesek, a jellemünk pedig krisztusi. Csak így működik a keresztyén misszió!

Buzle Dániel

 Napi áhítat

Igehely: 1Sám 25:23–33; Igehely: 1Sám 25:28 „Bocsásd meg azért szolgálód hibáját, mert a te házadat, uram, bizonyosan maradandóvá teszi az Úr, hiszen az Úr harcait harcolod, uram, és nincs benned semmi rossz, mióta élsz.”

A ránk következő héten több alkalommal is ószövetségi csatákról, háborúkról fogunk olvasni. Ezekből nem csupán történeti információkat, nem is haditechnikai ismereteket kapunk, hanem a lelki éle-tünkhöz és lelki harcainkhoz tanácsokat, alapelveket. Abban, ahogy Isten az ószövetségi hősökhöz szólt, amit azok tettek, és ahogyan reagáltak az Isten akaratára, mi magunk is az Úr szavát hallhatjuk meg. Így Dávid története Nábállal és Abigaillal számunkra is tanulságos.