2021. október 15., péntek

DÉLELŐTT | 
Aki hisz Jézusban, az Isten erejével szolgál

Igehely: Jn 14:8-14; Kulcsige: Jn 14:12 „Bizony, bizony, mondom nektek: aki hisz énbennem, azokat a cselekedeteket, amelyeket én teszek, szintén megteszi, sőt ezeknél nagyobbakat is tesz. Mert én az Atyához megyek.”

Kisebb csodát éltem át, amikor leültem az áhítatot írni: a Bibliám éppen a kijelölt igénél nyílott ki. Véletlen? Nem. Valóban kis és nagy csodákat élünk meg az Úr kegyelméből, hisz a működő hit mindig gyümölcsöt terem!

„Aki hisz énbennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, amelyeket én cselekszem, és nagyobbakat is cselekszik azoknál, mert én az Atyához megyek.” Ha nincsenek Krisztus erejéből való cselekedetek, akkor nem valódi a hit. Hatalmas üzenet ez. Nem úgy hangzik az ige, hogy: aki hisz énbennem, az is beszéli majd azokat, amiket én beszélek. Nem! A lényeg mindig a többször ismétlődő szavakon van: „cselekedet”, „cselekszik” „cselekszem”. De van még valami figyelemreméltó a mondatban: „nagyobbakat”. Mi tudnánk nagyobbakat cselekedni? Igen, Isten erejével, a Szent Szellem hatalmával. Jézus nevében kell kérnünk, hogy Ő cselekedjen általunk. „És én kérem az Atyát, és más Vigasztalót ad nektek, hogy veletek maradjon mindörökké.” Ő vezet el minden igazságra, Ő szól általunk, Ő cselekszik általunk, hogy megdicsőüljön Jézus Krisztus az életünkben.

Csak a felkent szolgálat, cselekedet mutat Őrá, egyedül csak ez hatékony az emberek megmentésében.

Buzle Dániel

DÉLUTÁN | 

Gondviselő kegyelem

Igehely: Lk 4:25–27; Kulcsige: Lk 4:27 „És sok leprás volt Izráelben Elizeus próféta idejében, de egyikük sem tisztult meg, csak a szír Naamán.”

„Az Úrnak Lelke van énrajtam, mivelhogy felkent engem, ...hogy hirdessem az Úr kegyelmének esztendejét” – idézte Jézus az ézsaiási próféciát. Majd felidézte a sareptai özvegyasszony esetét, akihez Illés küldetett. Isten küldte, konkrétan megnevezve a helyet és a személyt. Izráelben is nagy volt az éhség, de az ottaniak közül senkihez nem küldetett a próféta. Idegenbe kellett mennie, hogy Isten bemutassa általa gondviselő kegyelmét. Csoda történt: a liszt nem fogyott el, a korsóból az olaj nem apadt ki. Ma is igazolja Isten, akár jelek által is, hogy az Ő emberének ajkán az Ő beszéde igazság.

Sok bélpoklos volt Izráelben, de Elizeus csak a szíriai Naámánhoz küldetett. A gyógyítás módja egyedi volt. A fővezér megalázónak és érthetetlennek tartotta Elizeus utasítását a Jordánban való hétszeri megmerülésre. Végül engedelmeskedett, és megtörtént a csoda. Naámán megvallja hitét: „most tudom már, hogy nincsen az egész földön Isten, csak Izráelben.”

Ha egy pogány ajkáról hangzik a hit beszéde, úgy sokkal erőteljesebb. A történelem folyamán sok hasonló megvallás hangzott már el csodák, szabadulások és gyógyulások átélése után. Sokan ezzel párhuzamosan élik át a legnagyobb csodát, az újjászületést, kegyelemből.

Buzle Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Róm 6:1–8; Kulcsige: Róm 6:6 „Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megerőtlenüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek.”

Hála Istennek, hogy kijelentette ezeket a csodás igazságokat Pálon keresztül! Harcolunk, küzdünk az óemberünkkel, öldököljük, levetkőzzük, olykor mégiscsak kibújik vagy akár előtör belőlünk. „Vergődik az óember a kereszten.” – fogalmazta meg egy teológustársunk, amikor rosszat tapasztalt. Ez a lényeg! Isten célja, hogy megerőtlenüljön, érvényét veszítse, végső soron megsemmisüljön a régi életünk. Nekünk is célunk, hogy elszakadjunk a bűnben maradásnak (1.v.) még a gondolatától is; a bűnnek szolgálástól eljussunk a bűntől való megszabadulásig (7b.v.).