2021. október 12., kedd

DÉLELŐTT | 
Aki hisz, annak minden lehetséges

Igehely: Mk 11:20-26; Kulcsige: Mk 11:24 „Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amit imádságotokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek.”

Isten Fia, földi munkájának utolsó napjaiban, közvetlenül a kereszthalála előtt, a legmélyebbre kívánt hatni tanítása által hallgatói szívébe. Ezek a szavak minket is kiemelnek a természeti ember gondolkodásmódjából, értelmünk, érzelmünk, akaratunk rutinos mókuskerék- kalitkájából, hogy természetfeletti nézőpontot nyissanak.

A visszaszámlálás óráiban Jézus szomorúan tapasztalja kortársai hitetlenségét. Tükörképe ez a végidők hitehagyásának. Képtelenek voltak hinni önigazságuk, hagyományaik, vallásosságuk, képmutatásuk, egyszóval bűneik miatt. Magunkra ismerünk-e? Posztmodern, liberális vagy neomarxista világunkban saját magát imádja az ember (Róm 1:18-19).

A zsidók szembesültek ugyan Jézus csodáival, mégsem hullottak le a leplek. A Világosság beszélt hozzájuk, de mindhiába, nem ismerték fel azt, akit annyira vártak. A természeti ember nem tud belépni a mennyei dimenzióba, nem tudja felfogni az Isten szellemének dolgait. Egyszóval, képtelen hinni (2Thessz 3:2), képtelen elvenni az Úrtól ezt az életbevágóan fontos ajándékot. Miért? Mert nincs bűnbánata és megtérése.

Az Úr téged is mélyebbre akar vinni egy vallásos életnél, tapasztald meg Szentlelke által az Ő hatalmát!

Buzle Dániel

DÉLUTÁN | 

Boldog felismerés

Igehely: Mt 27:54; Kulcsige: Mt 27:54 „Amikor pedig a százados és akik vele őrizték Jézust, látták a földrengést és a történteket, nagyon megrémültek, és így szóltak: Bizony, Isten Fia volt ez!”

Látva a történéseket, megrémülve mondja ki a százados a felismerést: „Bizony, ez Isten Fia volt!” De milyen események történtek? Elsötétedett a föld. Igen, mert a világ világossága a kereszten haldoklott. A templom kárpitja felülről az aljáig kettéhasadt, a föld megindult, a kősziklák megrepedeztek, a sírok megnyíltak, sok elhunyt szent teste feltámadt, akik később bementek a városba. Sokan látták is őket. Döbbenetes képek! Csodák. Keveset hallunk ezekről!

Ma is sokan ezeket a történéseket olvassák, és ismétlik a 2000 évvel ezelőtti szavakat. De az Úr ma is számtalan természetfeletti csodát enged látni. Jelek és csodák, amelyek erősítik a hitünket, másokat pedig hitre segítenek. A legnagyobb természetfeletti csoda azonban az újjászületés. Amikor valóban új élet kezdődik, amikor valósággá válik az ige: „élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus.” Ez a legboldogabb felismerése minden keresztyénnek, azoknak, akik ezt átélik. És ez a legmeggyőzőbb felismerése minden embernek, akik ezt látják az igazi keresztyénekben.

Buzle Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.