2021. november 3., szerda

DÉLELŐTT | 
Aratás és a világ vége

Igehely: Mt 13:36-43; Kulcsige: Mt 13:40 „Ahogyan tehát a konkolyt összegyűjtik és megégetik, úgy lesz a világ végén.”

Jézus Krisztus magyarázata folytán még inkább megismerhetjük ennek a példázatnak a jelentését. Jézus Krisztus, amikor a földön járt vetette a jó magot, hirdette Isten országának evangéliumát, hirdette a bűnbocsánat lehetőségét, és a bűnből való szabadulást (Lk 4:18-19). Az ellenség azonban abban járt, hogy megakadályozza a jó mag hintését. Azért vetette a szántóföldbe a konkolyt, hogy akadályozza a vetést. Azonban Jézus Krisztus azért jött, hogy az ördög munkáit lerontsa.

Végső soron mindenre fény derül majd. Az ellenség gonosz tevékenységéért Isten büntetését fogja tapasztalni (40-42v.). Lesz tehát aratás, lesz különválasztás, lesz ítélet! Ezért az a nap rettenetes lesz a meg nem tért ember számára, mert már nem tud jóvátenni semmit. Ki mit vetett, azt fogja aratni (Gal 6:8). Az utolsó napon nyilvánvalóvá lesz, hogy ki az Úr szolgája és ki az, aki az ellenség uralma alatt volt. A Jézus vérében megmosattak számára viszont a dicsőség és öröm napja lesz Jézus visszajövetele. ,,Akkor az igazak fénylenek, mint a nap, az Ő Atyjuknak országában.” (43v.) Mit vált ki belőled annak tudata, hogy lesz világ vége?

Tóth Róbert

DÉLUTÁN | 

Jó cselekedetek hit által

Igehely: Jak 2:14–24; Kulcsige: Jak 2:22 „Látod tehát, hogy hite együttműködött cselekedeteivel, és cselekedeteiből lett teljessé a hite.”

A jó cselekedetek nem arról szólnak, hogy azáltal részesülünk az örök életben. Isten Igéje világosan kifejti, hogy az örök életet semmilyen jó cselekedettel nem tudjuk kiérdemelni. (Róm 4:2-3) Az örök életért Jézus Krisztus fizetett, és az Ő keresztáldozata árán mi ingyen kapjuk azt ajándékba. (Ef 2:8) Pál apostol a rómaiakhoz írt levél 4. részében a hit elsőbbségéről beszél, míg Jakab az igazi hit bizonyítékára teszi a hangsúlyt. Nincs ebben semmi ellentmondás, még ha első látásra úgy is tűnik. Ábrahám hit által igazult meg, amit cselekedete bizonyított. ,,A tettek a megigazulás hőmérőjeként szolgálnak, a hit viszont a megigazulás alapja.” (A Biblia ismerete). Ábrahám hite együtt munkálkodott az ő cselekedeteivel. (Jak 2:22) Tehát, akinek élő hite van, az a cselekedetekben is nyilvánvaló lesz. Aki valóban üdvösséget nyert, az teljes igyekezettel buzgólkodik, hogy jót cselekedjen, és ezáltal megdicsőítse az Úr nevét és bizonyságot tegyen a körülötte élő embereknek: „Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mt 5:16) Ilyen élő hitet adjon az Úr minden olvasónak!

Tóth Róbert

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.