2021. május 27., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A teljes igazságra vezet

Igehely: Jn 16:7-15; Kulcsige: Jn 16:13 „Amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. ”

Mi a bűn? Mi az igazság? Mi az életszentség? A bűn és az igazság felismeréséhez és megkülönböztetéséhez isteni segítség kell. Az életszentség nem egy olyan állapot, amibe csak úgy véletlenül belesodródhatunk. A Szentlélek vezetéséért imádkozó hívő Istentől kér segítséget az őt kísértő sátáni ravaszsággal szemben is. Azzal a gonosszal szemben, ami eleinte kedvezőnek, jónak mutatja magát, de utólag kiderül gonosz szándéka. Az Úr Jézus szerint legfontosabb az, hogy Isten őrző és szabadító kegyelme legyen ott a kellő pillanatban. Mert a vezetésért imádkozva nem bízunk meg önmagunkban. Istenhez kell kiáltanunk még a tisztánlátásunkért is. De azért is, hogy ha felismertük a csábítást, ellent tudjunk állni. (Ef 6:10-18) Illetve ha már elestünk, ragadjon ki a csapdából. Mentsen meg a bűn következményétől, végső soron a kárhozattól.

Szeretnénk azonban nem csupán a bűnt elkerülni, hanem az Igazságot követni. Meglátni a Lélek által nekünk szánt feladatainkat, és örömmel vállalni és elvegezni azt, mert számunkra ez a legnagyobb megtiszteltetés. Isten megbecsüli azokat, akik neki szolgálnak. Már azzal is, ha bízhat rájuk valamit.

Hegyi András

DÉLUTÁN | 

Szolgálat a Lélek közösségében

Igehely: Zak 4:1–12; Kulcsige: Zak 4:6 „Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek URa.”

Ha elkezdted a hitből való életet, folytasd is, mert Isten a befejezésig akar vezetni. Nem erővel és nem hatalommal, hanem a szelíd és alázatos Jézus lábnyomát követve érkezünk a célhoz. A győztes hívő élet nem erőszakos. Pedig ma nem csupán a világban, hanem az egyházban is imponál az, ami erős, sikeres és „győztes”. Elszoktunk már az alázattól, a szelídségtől, kötelességeink jólelkű vállalásától. A csendtől is, és a csendben megszólaló halk és szelíd hangtól. Jó volna visszatalálni hozzá.

A második templom építői is találkoztak ellenségeikkel, akik ott próbáltak ártani, ahol csak tudtak. Közben ők is elcsüggedtek és el is fáradtak. A biztatás azonban mindig a jó szolgáknak szól: folytasd, mert be is fogod fejezni. Nemtelen támadások idején még akkor sem szabad hasonlóan tisztátalan fegyverekhez nyúlnunk, ha rákényszerítenének. A mi fegyvereink lelkiek. (Ef 6:16-20) De erősek az ördögi támadásokkal szemben, és találékonyak a jó véghezvitelében.

Hegyi András

 Napi áhítat

Igehely: Róm 6:1–8; Kulcsige: Róm 6:6 „Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megerőtlenüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek.”

Hála Istennek, hogy kijelentette ezeket a csodás igazságokat Pálon keresztül! Harcolunk, küzdünk az óemberünkkel, öldököljük, levetkőzzük, olykor mégiscsak kibújik vagy akár előtör belőlünk. „Vergődik az óember a kereszten.” – fogalmazta meg egy teológustársunk, amikor rosszat tapasztalt. Ez a lényeg! Isten célja, hogy megerőtlenüljön, érvényét veszítse, végső soron megsemmisüljön a régi életünk. Nekünk is célunk, hogy elszakadjunk a bűnben maradásnak (1.v.) még a gondolatától is; a bűnnek szolgálástól eljussunk a bűntől való megszabadulásig (7b.v.).