2021. február 7., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Tanítványok mozgásban

Igehely: Mk 6:7-13; Kulcsige: Mk 6:12 „A tanítványok pedig elindultak, és hirdették az embereknek, hogy térjenek meg.”

Az Úr Jézust az evangéliumokban gyakran látjuk úgy, mint aki egyik helyről a másikra megy, és szolgál a nép között. Korhű módszereket alkalmaz, tanítványait magával viszi, és neveli őket az evangélium átadásának közvetlen hirdetésére. Nem a stílusosság és nem is a kor népszerű tanítási elfogadottsága, hanem isteni bölcsessége és mély alázata múlta felül kortársait, és a mindenkori tanítók hatékonyságát. A magyar nyelvben nagyon szépen fejeződik ki a ‘mozogni’, ’mozgás’, ’mozgalom’ szó üzenete, ami arra utal, hogy aki mozgásban van annak élete van. Ebben az igeszakaszban nagyon szépen megfigyelhető a tanítványok mozgásban való léte. De mi szükséges ahhoz, hogy ez a kis csapat betölthesse küldetését? Mi a feltétele annak, hogy az emberek javára, üdvére szolgáljanak?

 

Elsősorban elhívás és küldetés.

Isteni hatalomra is szükség van. „Hatalmat adott nekik…”

Ez egy harcos élet, nem egy békés menet, hanem szembeszéllel, ellenséggel, sátáni hatalommal való küzdelem.

Kilépni a komfortzónából. Szabadon indulni, terheket letéve, csak a Gondviselőben bízva.

Megfontolt emberi kapcsolat. Felismerni, és a viszonyokat helyesen kezelni.

Ráérezni a maradásnak és továbbindulásnak a pillanatára.

Határozottság és a vélemény érthető kifejezése, kornak és helyzetnek megfelelően. Ismerni kell az adott kornak érthető üzenési módját is.

Ezt a történetet, mint több más evangéliumi eseményt végig lehet olvasni, kellő képzeleterővel, szemlélni, mint egy nagyszerű filmet. Mint a szurkoló térben ülő közönség, lehet lelkesedni a tanítványok sikeréért, vagy éppen egy ma élő tanítványcsoportért. Lehet csodálni a ma is mozgásban levő misszionáriusok életét. Nézhetsz filmeket, órákon át a képernyő előtt ülve misszionáriusokról. Vagy akár, imádkozhatsz az emberek megtéréséért. Ez nagyon jó, de vajon elég? Attól függ, Isten személyesen mit mondott ma neked? Hallottad az általános misszió parancsot? „Menjetek el széles világra…!” Ha hallottad az Úr szavát, indulj el!

Bódis László

Imaáhítat: 

Kérjünk erőt és készséget ahhoz, hogy egységet munkálók tudjunk lenni az élet minden területén! – Róm 15:5

Bibliaóra: 

Isten szolgájának a halála – 2Kir 13:14-25 (Zsid 13:7)

DÉLUTÁN | 

A hűséges gyülekezet

Igehely: Jel 3:7–13; Kulcsige: Jel 3:11 „Eljövök hamar: tartsd meg, amid van, hogy senki el ne vegye koronádat.”

A hűség vagy annak hiánya leggyakrabban a családon belül követhető nyomon. Emberi kapcsolatainkban, barátok és munkatársak között halljuk ennek fontosságát. A Biblia az Isten és népe közötti kapcsolatát összehasonlítja a házassággal. Krisztus Gyülekezetét a férj és feleség viszonyának képével ábrázolja ki. A korinthusiaknak írja Pál apostol: „… eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy tiszta szűzként állítsalak benneteket a Krisztus elé. Félek azonban, hogy amint a kígyó megcsalta Évát ravaszságával, úgy tántorodnak el a ti gondolataitok is a Krisztus iránti őszinte és tiszta hűségtől.” (2Kor 11:2-3) Érzékeljük mennyire fontos a tudatos hovatartozás és elköteleződés. Azt is látjuk, milyen messzire nyúlik vissza a hűtlenség kérdése az első házaspár esetében. Ezzel ellentétben a Filadelfiában élő testvérek, Krisztus népe megtartotta az Igét, a szövetséget. Hű maradt a nehéz megpróbáltatásos időkben is. Az állhatatosság az Úr Jézus védelmét biztosítja követői számára a világméretű kísértések idején. Amikor írom ezeket a sorokat a napi hírekből is ezeket látjuk kirajzolódni földi világunkban. A Sátán egyre erőteljesebben támadja a híveket szerte a világon. Krisztus ígérete és védelme a miénk is lehet, csak maradjuk meg őbenne. „Maradjatok énbennem, és én tibennetek...” (Jn 15:4) A 11. versben üzeni Krisztus: „Tartsd meg, ami van nálad…!” Ne veszítsd el a koronádat, jutalmadat! Így értékes oszlop lehetsz Isten templomában, amely az Ő dicsőségével van megtelve. Örök biztonságot és ékességet nyerve leszel alkotó része Isten dicső városának. A kitartók számíthatnak a teremtő és megváltó Isten védjegyére, amit Alkotónk, Megváltónk ír rájuk. A hűséges gyülekezetet ismeri az ő Ura, és ő is ismeri Urát. Milyen gyülekezeti tag vagy? Mit lát életedben Krisztus? Mire számítasz a kísértések vagy a nyomorúság idején, ami eljön erre a világra? Keresd a hűségesek közösségét, hogy maradhass örökre az Isten templomában! A hűséges gyülekezet előtt még Sátán híveinek is meg kell hódolniuk. Nyitott ajtóval fog rendelkezni, amit senki sem zárhat be.

Bódis László

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.