2021. február 21., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Lehet-e Isten igéjét érvénytelenné tenni?

Igehely: Mk 7:9-13; Kulcsige: Mk 7:13 „És így érvénytelenné teszitek az Isten igéjét a ti továbbadott hagyományotokkal. De sok más ehhez hasonlót is tesztek.”

A médek és perzsák törvényeiről mindannyian tudjuk, hogy visszavonhatatlanok voltak, legfeljebb az ellensúlyozás érdekében gyártottak egy másikat (Eszt 8:8-13). Isten igéje, törvénye viszont örökérvényű, minden betűje beteljesedik (Mt 5:18)! Tehát a válasz az, hogy nem lehet érvénytelenné tenni Isten igéjét! A farizeusok és írástudók részéről ez egy nagyon vakmerő és megvalósíthatatlan próbálkozás volt. Mennyire égbekiáltó, ahogyan próbálják álcázni kapzsiságukat, ugyanakkor megtartani, sőt növelni hírnevüket és tekintélyüket!

 

Látszólag úgy tűnik, mintha lehetne érvényteleníteni az igét, de ez a próbálkozás mindig káros következményekkel jár. Azzal ártunk leginkább magunknak, szeretteinknek, környezetünknek, amikor emberi érdekekből feláldozzuk az örökérvényűt a mulandóért!

Inkább arra törekedjünk a kapott kegyelem által, hogy Isten igéjének ígéretes áldásai mindinkább érvényesüljenek életünkben mások javára, megmentésére. Hiszen Isten igéjének áldása vagy átka fog érvényesülni mindenképpen. Rajtad melyik fog beteljesedni?

A reformátorok „a könyvnyomtatás feltalálását követően arra bátorították az embereket, hogy képezzék magukat, olvassanak könyveket, és alakítsanak ki széles körű műveltséget. Az üdvösséghez azonban csak egy könyv szükséges. A Szentírás elégséges volta annak a Krisztusnak elégséges voltában gyökerezik, akiről bizonyságot tesz.” (John Stott)

Dézsi István

Imaáhítat: 

Imádkozzunk az idősödő, gondozásra, támogatásra szoruló szülőkért! – Zsolt 71:9

Bibliaóra: 

A vezető és a szolgálat – 2Kir 12:2-17 (12:1-16) (Zsolt 51:10)

DÉLUTÁN | 

A lágymeleg gyülekezet

Igehely: Jel 3:14–22; Kulcsige: Jel 3:16 „Így mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg: kiköplek a számból.”

A 7 gyülekezet sorozatában elérkeztünk az utolsóhoz, a laodiceai gyülekezethez. Nagyon fontos, hogy megszívleljük ezen a héten az igék segítségével azokat a tényezőket, melyek ezt az áldatlan állapotot okozták akkor, és okozhatják ma is. Ha figyelünk, és engedelmeskedünk az Úrnak, aki mindent tud rólunk, akkor elkerülhetjük ezt az állapotot, vagy ha beleestünk, helyreállhatunk.

 

A gyülekezet egyénekből tevődik össze, és amilyen a lelkiállapota a tagok többségének, a gyülekezetben is az a lelkület fog uralkodni. Ha anyagiasak, a gyülekezetet is megfertőzi ez a lelkület. Ez történt itt is.

A Laodicea név jelentése kettős: laosz = nép, dikaiosz = igazság, uralom, tehát népigazság vagy népuralom, egyszóval demokrácia. Mindenki, beleértve a vezetőket is, azt csinálta, ami neki tetszett, mint a Bírák korában (Bír 21:25). Nem csoda, hiszen Jézus az ajtón kívül volt!

A város úgy volt ismeretes, mint pénzügyi, ruházati és gyógyszerészeti központ, ezért mindenki jólétre és gazdagságra törekedett. A gyülekezet engedett a nyomásnak, és belekerült ebbe az anyagias vérkeringésbe. A tagok már nem az odafennvalókkal törődtek, hanem a földiekkel, inkább a híres fekete gyapjúból készült szövettel, a méregdrága kenőcsel és a termálvízforrásokkal kereskedtek, mint az evangéliummal.

Hova juttatta ez őket? Meggazdagodtak és elbizakodtak, de lelkileg leszegényedtek. Elveszítették a mennyei látást, megvakultak lelkileg, nem hallották az Úr hangját, lelkileg megsüketültek. Ó, milyen nyomorult állapot! Teljes haszontalanság és hiábavalóság, közömbösség a lelki dolgok iránt, langymeleg gyülekezet.

Az Úr Jézus Krisztus rámutat a megoldásra is, a kiútra ebből a langymeleg állapotból. Kívánom, hogy vegyük nagyon komolyan az Ő tanácsait, hiszen a mai egyházat is jellemzi ez a lágymelegség. Ott, ahol, és ahogy vagyunk, tárjuk szívünket őszintén az Úr elé, kérjük, hogy vizsgáljon meg! Engedjük, hogy megítéljen, és térjünk meg, hogy helyreállítson és győzzünk!

Dézsi István

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?