2021. december 2., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Betlehemből származik a Megváltó

Igehely: Mik 5:1 (Mik 5:2 – Károli) „Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen. Származása visszanyúlik a hajdani időkbe, a távoli múltba.”

Szemléld, és engedj te is az Úr csodálatos munkájának! Isten, üdvözítő tervét illetően, kiválasztja Dávid kicsiny városát, és egy császári rendelet által elvezeti Józsefet és terhes feleségét, Máriát, Betlehembe. Ott megszületik Jézus, és így teljesedik be Máté evangélista beszámolója szerint (Mt 2:5-6) a mikeási prófécia. A pásztoroknak mondott angyali üzenet pedig aláhúzza mindezt: „Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában” (Lk 2:11). Ő már nemcsak Izráel örökkévaló Ura, új Uralkodója (aki nem csupán ember – Mikeás próféciája alapján), hanem tudjuk, hogy Ő a világ Ura, akinek uralma: „kiterjed a föld határáig” (Mik 5:3).

Jeruzsálem városa méltóbb helye lett volna a Megváltó, örök Uralkodó születésének, mégis helyette Betlehemet választotta ki Isten. Az Úr ezt így látta jónak! Isten sohasem vetette meg a kicsinyt. Sőt a jelentéktelennek tűnők, ha megtérnek, alkalmas eszközök lehetnek az Isten dicsőségére.

Isten szemszögéből hogyan tekinthetsz önmagadra? Ki vagy te? A sok fontoskodó között mi a te igyekezeted?

János Levente

DÉLUTÁN | 

Vigyázzunk, hogy szeretve szolgáljunk!

Igehely: 1Kor 16:13–18; Kulcsige: 1Kor 16:13 „Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek! Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!”

Pál apostol levelének záró sorait hadd kapcsoljuk össze azzal a jézusi tanítással, ami többször is megtalálható az evangéliumokban: az Ő második eljövetele ne tétlenül, hanem szolgálatban találjon, készen az elragadtatásra! Addig is hogyan végezzük a szolgálatot?

1. Mindvégig álljunk meg a hitben (13.v.)! Férfias kitartással, mint aki mindvégig harcol azért, amiben hisz. Ehhez bátorság és erő szükséges.

2. Mindent végezz a szeretet fényében (14.v.)! Egyesek fejében nem összeegyeztethető a férfias viselkedés a szeretetteljessel, mert az gyengeségnek tűnik. Pál apostol a 13-14. versekben egymás után említi őket, hiszen igazi erőre vall az, amikor a férfi erőszak helyett szeretetből cselekszik.

3. Teljes odaszánással szolgálj (15-16.v.)! Miben látható valakinek az odaadása? Sokat fáradozik. Ugyanakkor a legjobbra is törekszik, hogy a sok buzgólkodás ne legyen csupán elvesztegetett idő. A szolgálatban az Úr iránti őszinte szeretet által lehetséges a teljes odaszánás, és abból merítünk erőt is a kitartáshoz. Pál apostol az ilyen lelki munkásokat megbecsülésre méltónak ítéli (18.v.).

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: 1Sám 25:23–33; Igehely: 1Sám 25:28 „Bocsásd meg azért szolgálód hibáját, mert a te házadat, uram, bizonyosan maradandóvá teszi az Úr, hiszen az Úr harcait harcolod, uram, és nincs benned semmi rossz, mióta élsz.”

A ránk következő héten több alkalommal is ószövetségi csatákról, háborúkról fogunk olvasni. Ezekből nem csupán történeti információkat, nem is haditechnikai ismereteket kapunk, hanem a lelki éle-tünkhöz és lelki harcainkhoz tanácsokat, alapelveket. Abban, ahogy Isten az ószövetségi hősökhöz szólt, amit azok tettek, és ahogyan reagáltak az Isten akaratára, mi magunk is az Úr szavát hallhatjuk meg. Így Dávid története Nábállal és Abigaillal számunkra is tanulságos.