2018. október 30., kedd

DÉLELŐTT | 
Új kezdet felosztással

Igehely: 1Kir 11:29-39; Kulcsige 1Kir 11:30 „Ahijjá megragadta a rajta levő új köpenyt, tizenkét darabra hasította.”

Isten választott népének életében Saul, Dávid és Salamon uralkodása után egy új, de nem jó korszak következett: az ország kettéosztása. Az ország északi részét, tíz törzs felett való uralmat Isten Jeroboámnak adta; Roboám, a Salamon fia csak a Dávid háza, Júda nemzetsége fölött uralkodott. Az ország két részre való osztásának fő oka az Istentől való elfordulás és a bálványok imádása volt. Sajnos, úgy Izráelben, mint Júdeában a dolgok rossz irányba fordultak. Az ország kettészakadásának új kezdete nem hozott semmi pozitív változást, mert az életük nem változott meg. Ha Isten népe között bálványimádás vagy bármilyen más bűn miatt történik az osztódás, az nagy bajt jelent. Az új kezdet akkor jó, ha van változás az életünkben, és azt akarjuk cselekedni, ami kedves Isten előtt. Ahol te élsz, Isten népe között vannak-e valamilyen új felosztások? Ha van, mi az oka, és neked mi a szereped benne?

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Szövetséget kötöttél vele

Igehely: Neh 9:4-15

Izráel fiai összegyűltek és böjtölve gyászba öltöztek, hogy vallást tegyenek bűneikről és atyáik hamisságáról. A nap negyedrészében az Úr törvénykönyvéből olvastak, és ugyanannyi ideig voltak leborulva Isten színe előtt. A léviták elmondták Isten hatalmas tetteit, amit a múltban tett. Isten kiválasztotta Ábrahámot és szövetséget kötött vele. Isten hatalmas tetteket vitt végbe Egyiptomban is. Megszabadította népét a rabszolgaságból, majd felhőben és tűzoszlopban vezette őket tovább. A Sínai hegynél igaz törvényeket és helyes végzéseket, jó rendeléseket és parancsolatokat adott a népnek Mózes által.

Isten velünk is szövetséget kötött Jézus Krisztusban, amiben az ember hit által részes lehet. Ez a szövetség Krisztus vére, kereszthalála által köttetett, amelyre az úrvacsorában is emlékezünk. A szövetség komolyan vételének vannak jelei, mint az őszinte bűnbánat és megtérés, Krisztusnak odaszánt élet. Az is jele, hogy naponként Isten igéjéhez igazítjuk életünket, és az ige útmutatása szerint igyekszünk élni.

Szoktál emlékezni Isten tetteire, amelyeket veled tett? Fel tudnál sorolni néhányat? Hogyan fejezed ki háládat Krisztusnak azért, mert életét adta érted?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:1–14; Kulcsige: Mt 22:9 „Menjetek ki tehát az országutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!”

Az embereket sok minden akadályozza abban, hogy elfogadják Isten meghívóját: szántóföld, kereskedés, munka, családtagok, barátok, vagy az ember saját makacs szíve. A példázat szereplői „mit sem törődve” a meghívással, mentek a saját dolguk és tervük után. A Sátán igyekszik elfoglalni az embert, hogy ne legyen ideje a lelkére vagy Isten szavára. Isten mindent elkészített számunkra, sőt minden ember számára, és megadta a lehetőséget, hogy megragadjuk a legnagyobb esélyt, a belépést az életre. Jézus idejében kevesen ragadták meg a nagy lehetőséget, és ma sem tolonganak az örök élet ajtajánál.