2018. október 27., szombat

DÉLELŐTT | 
Példaképeink szenvedésben és tűrésben

Igehely: Jak 5: 1-11; Kulcsige: Jak 5:10 „Vegyetek példát, testvéreim, a szenvedésben és a türelemben a prófétákról, akik az Úr nevében szóltak.”

A héten a gonosz problémájáról elmélkedtünk. Itt az apostol a gonosznak az egyik leggyakoribb hétköznapi megjelenéséről beszél: amikor emberek visszaélnek hatalmukkal, vagyonukkal, visszatartják a munkások bérét, és a kiszolgáltatott igazakat nemcsak kihasználják, hanem elítélik és meg is ölik. A Gonosz két alapvető tulajdonsága kirajzolódik itt is: hazug és embergyilkos. Mit tehet ilyenkor az igaz ember, Isten megváltott gyermeke? Teret enged Istennek, aki igazságot szolgáltat: „adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr” (Róm 12:19). Isten órája azonban másképp jár. Nem akkor és nem úgy szolgáltat igazságot, ahogy mi gondolnánk. Ezért bölcs az Ige tanácsa, amiben türelemre int az Úr. És jó a folytatást is olvasni, már megtörtént eseményekre emlékezve. Neked is lehetnek ilyen megtapasztalásaid, amikor látod Istent, amint igazságot szolgáltat. Bízz benne, hogy most is, és érted is megteszi!

Miben láttad az elmúlt héten megnyilvánulni a Gonosz támadását életedben? Hogy sikerült győzni felette?

Balogh Barnabás

DÉLUTÁN | 

Áldás vagy átok

Igehely: Péld 3:31-35

Az emberi munka csak az isteni áldás kíséretében hoz hosszútávon is jó eredményt. Az áldás Isten pótolhatatlan jelenléte az életben. Akinek felnyílik a szeme erre, az vágyni fog rá. De vajon kész megfizetni az árát is? Mi Isten áldásainak az ára? Az önmegtagadás: ne irigykedj, ne válaszd a rossz utakat. Miért kell erre figyelmeztetnie Istennek bennünket? Mert ebben a világban az erőszakosok, nem becsületesek, a csúfolódók (média) látványosabban jutnak előre, mint az istenfélők. És sokszor irigylésre méltónak látszanak a szemünkben. Aszáf a 73. zsoltárban megosztja velünk lelki harcát ezen a területen. Isten Igéje segít legyőzni ezt a kísértést úgy, hogy leleplezi a másik oldalt: az átkot. Mi ez?! Isten képes ilyet tenni?! Istentől csak jó származik, de a neki hátat fordítók kiszolgáltatják magukat a Gonosz hatalmának, és ez az átok. A Példabeszédek könyve sok bölcsességet tár elénk. De nekünk kell döntenünk a jó mellett, a gonosszal szemben. Ehhez adjon az Úr erőt és segítséget Lelke által!

Balogh Barnabás

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.