2018. október 20., szombat

DÉLELŐTT | 
A törvény Krisztusig vezet

Igehely: Gal 3:19-29; Kulcsige: Gal 3:24 „Tehát a törvény nevelőnk volt Krisztusig, hogy hit által igazuljunk meg.”

A tövény rámutat valamire az emberrel kapcsolatosan; mégpedig azt, hogy elbukott, vétkezett és bűnös, folyamatos vétkező. A törvény nem ad életet, hanem arról tesz tanúságot, hogy az életünket elrontottuk. Érdekes módon, Isten a törvényt használta és használhatja arra, hogy tereljen bennünket önmaga felé, ahogyan a 24. vers mondja: „nevelőnk volt Krisztusig, hogy hit által igazuljunk meg”. És itt a kulcs, illetve a fordulat is: Krisztus a lényeg, a törvény csak a nevelőnk, de Jézus Krisztus a Megmentőnk.

Isten sokféleképpen dolgozhat az ember megmentésén, pl. egy baráti figyelmeztetés útján, a lelkiismeret által, vagy éppen a törvény betűit használva – de nem ez a lényeg, nem kell bálványt csinálnunk Isten eszközeiből; hanem Istennek kell hódolatot adnunk, mert kreatív és személyre szabott módon dolgozott, dolgozik az életünkben.

Imádkozzunk azért, hogy a körülöttünk élő emberek ismerjék fel Isten törvényét, aztán érdekelje őket az isteni rend, természet! Végül, hadd érné el célját velük a törvény, hogy Krisztushoz tereli őket.

Ha visszatekintek a múltamba, csak csodálni tudom Istent, és az életemben használt különböző eszközeit. „Teremtő Istenünk, dolgozz életünkben a „Te eszközeiddel”, hogy mi is használható eszközeid lehessünk!”

Petyár Lóránd

DÉLUTÁN | 

József felmagasztalása

Igehely: 1Móz 41:37-45

Sorozatunk utolsó bibliai személye József, egy másik álomfejtő. Itt az Úr az egyiptomi fáraónak adott álmot és annak jelentését Józsefnek. Az álom az Istentől rendelt bőség és éhínség esztendeiről szólt, így menekült meg Jákób egész családja is az éhhaláltól. Természetesen, lépésről lépésre Isten terve valósult meg Jákób családjával, Izráel nagy néppé lett Egyiptomban. Az álomfejtést itt is elismerés, kitüntető tisztség, pompa, dicsőség és teljes körű felhatalmazás kísérte.

A fáraó kérdése és megállapítása figyelemreméltó: „Találhatunk-e ehhez hasonló embert, akiben isteni lélek van?” (37. v.). Az értékes és hasznos emberekre mindig szükség volt. A fáraó a potenciált, a lehetőséget látta meg Józsefben. A fáraó, Egyiptom népe és még sokak számára életmentő volt a bölcs József munkája. Isten felmagasztal a Szentlélekkel összhangban. Engedd Lelkét munkálkodni az életedben, és részed lesz a mennyei dicsőségben!

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.