2018. november 22., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Fiatalként megértett küldetés

Igehely: Jer 1:1-10; Kulcsige: Jer 1:7

Érdekes megfigyelni mai igénkben, hogyan adja Isten Jeremiás tudtára, hogy prófétai szolgálatra hívja el. Nem csupán akaratát közli vele, hanem elmondja neki azt is, hogy ez a terv Jeremiás születése előtt megvolt már. Isten mindent tudó Teremtőként és bölcs Tervezőként áll meg előtte, de ez nem akadályozza meg a fiatal Jeremiást abban, hogy kifogást találjon a tervben: ő még fiatal és nem igazán ért a beszédhez, így nem alkalmas egy ilyen szolgálat végzésére.

Isten fontos szolgálatokra akar megbízni bennünket, amihez leginkább engedelmes és formálható szívre van szüksége, nem másra. Olyan szívre, amelynek Ő az ura és irányítója. Ő rendeli ki a szavakat, a képességet, az erőt, és Ő formálja a körülményeket is, hogy a szolgálat végbe menjen. Vajon készek vagyunk-e eszközként ott lenni Isten kezében? Vajon tisztelettel és megbecsüléssel fogadjuk-e hívását, amikor szólít, vagy inkább megmagyarázzuk neki, hogy miért nem jó a terve? Készek vagyunk-e hitben lépni arra, amerre hív, hogy majd tényleg az Ő ereje által szolgálhassunk? Van-e olyan terület életedben, ahol Isten már régóta hív valamire, de te csak halogatod a válaszadást, magyarázkodsz, esetleg kifogásokat keresel?

Bálint Dávid

DÉLUTÁN | 

Gyötrő helyzetekben is szól és küld az Úr

Igehely: Bír 6:1-24

Midián kezébe gonosz cselekedetei miatt került Izráel. Tetteik Isten szemében voltak kirívóak, melyek következtében élésre valójuk sem maradt. Ez nagyon nyomorúságossá tette életüket. Milyen jó, hogy ilyenkor is lehet kiáltani az Úrhoz, aki nem marad szótlan. Prófétát küldött hozzájuk, aki által emlékeztette őket múltbeli hatalmas tetteire. Később maga az Úr angyala jött és szólt bátorítólag Gedeonhoz, aki előbb nem értette a dolgokat, és kétkedően kérdezett vissza. Hol vannak Isten csodái? Válasza számunkra is időszerű tanácsokat nyújt. Menj azzal az erővel, amivel rendelkezel! Veled leszek és megvered Midiánt, mint egy embert. Gedeon tudta, ha mindez bekövetkezik, az nem más, mint Isten kegyelme, ami áldozathozatalra késztette, amiben felismeri a vele beszélőt.

Isten minden gyötrő helyzet által akar szólni hozzád. Kicsinységed és erőtlenséged nem akadály a küldetésben, hanem annak az eszköze, hogy mindenben hallgass rá, engedelmeskedj neki, annak adva a dicsőséget, aki egyedül méltó reá.

Kiss Zoltán

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.