2018. március 27., kedd

DÉLELŐTT | 
Az ítélet napjai nem kerülhetők el

Igehely: Lk 21:20-24; Kulcsige: Lk 21:22 „Mert ezek a bosszúállás napjai, hogy beteljesedjék mindaz, ami meg van írva.”

Lukács megrendítő szavakkal ír Jeruzsálem pusztulásáról, a harag napjainak bekövetkezéséről. Minden prófécia, amely Istentől származott, igaz, és amelyek még nem teljesedtek be, azok az Úrtól rendelt időben biztosan be fognak teljesedni. A történelem folyamán a pogányok már egyszer „eltaposták” Jeruzsálemet Kr.e. 586-ban, a babilóniai fogságba vitel idején. A pogányok akkor is lerombolták a zsidók számára oly értékes, becses és szent várost. A mostani prófécia Kr. u. 70-ben teljesedett be, erről Josephus Flavius, a zsidó történész a következőket írta: „közel egy millió személyt gyilkoltak meg, és százezer személyt vittek fogságba a Rómaiak, amikor Titusz lerombolta a várost”. Mi maradt meg a zsidók számára? A sirató fal. Az ítélet napjai nem kerülhetők el. Nekünk, ma élőknek se nincs itt maradandó városunk, ahogy olvashatjuk ezt az igében: „Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük” (Zsid 13:14). Tényleg keressük az eljövendő maradandót, és ha igen, miben nyilvánul ez meg? Hiszen tudjuk, hogy az ítélet napját mi sem kerülhetjük el. A Zsolt 1:5/a ezt írja: „Ezért nem állhatnak meg a bűnösök az ítélet idején…” A megmaradást hit és kegyelem által, bárki részére a Krisztusi érdem biztosíthatja.

Gergely Pál

DÉLUTÁN | 

A Király neve és ruhája

Igehely: Jel 19:11-16

Tegnap láttuk Isten választását a királyi trónra. Jelöltje, az Ő Fia, nem csupán várományosa maradt, hanem maradéktalanul el is foglalta, és azóta folyamatosan kiterjeszti uralmát. Most nézzünk a jövőbe, amikor az isteni prófécia (Zsolt 2:9) beteljesedik, és Jézus győzelmes uralkodása kiteljesedik!

Jézus Király lovát, szemét, koronáját, seregét és száját is leírja a pátmoszi látnok. Ezek mellett neve és ruhája válik hangsúlyossá. A koronáján lévő név kimondhatatlan és leírhatatlan, tehát emberileg felfoghatatlan. Hogy mégis ismerhetjük őt, azt az ő kegyelmes kinyilatkoztatása tette elérhetővé. Az itt felsorolt nevei: „Hű és Igaz”, „Isten Igéje”, „Királyoknak Királya és uraknak Ura” egyenként is élethosszig tartó gondolkodnivalót jelentenek nekünk. A nevét hordozó, vérbe mártott ruhája pedig egyrészt ellenségei feletti győzelmét, másrészt engesztelő áldozatát hirdeti. Bírói feladatát készül ellátni és majd el is végzi.

Úgy várod e napot, hogy a név szerint rád ruházott feladatot te is ellátod?

Papp Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?