2018. május 23., szerda

DÉLELŐTT | 
A Szentlélek ad világos látást a bűnnel kapcsolatban is

Igehely: Jn 20:19-23; Kulcsige: Gal 5:5 „Mi ugyanis a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét.”

Isten az, aki megbocsáthatja az emberek vétkeit, mert a bűn Isten ellen irányul. De akik megtapasztalták bűneik bocsánatát, és vették a Szentlélek ajándékát, eszközök lehetnek Isten kezében, hogy mások is átélhessék a bűntől való szabadulás csodáját.

A Szentlélek munkája nélkül nem lehet igazán hinni, és a hit sem üdvözít, ha a Szentlélek munkája hiányzik az életünkből (Gal 5:5). A Szentlélek rávilágít bűneinkre, munkálja a hitet, Jézus áldozata által meg lehet tisztulni, így Isten előtt igazak lehetünk, és ily módon lehet igazi reménységünk az örök élet felől. A megigazulás nélkül az ember élete egy hullócsillaghoz hasonlítható, amelynek fénye kialszik. Az igazságnak, amit Isten a Lelke által munkált ki bennünk, jutalma van.

Megvan-e benned az a készség, hogy engedj a Szentlélek munkájának, aki leleplezi bűneidet? Tud-e használni az Úr, hogy mások is meglássák bűneiket?

Fekete Csaba

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek minősítő vezetése 

Igehely: Róm 8:12-17

A test cselekedetei azok a bűnök, amelyek a régi természetből fakadnak (Gal 5:19-21). Amennyiben ezek érvényesülnek valakinek az életében, úgy a bűntudat, szégyen és félelem is jelen van, és ezáltal a Sátán uralja az ember életét. A jó hír azonban: Jézus Krisztus azért jött, hogy az ördög munkáját lerontsa. Ha valaki a bizalmát Jézus Krisztusba veti, megszabadul a bűn rabságából, és Krisztus Lelke lakozást vesz az életében. A Szentléleknek nagyon fontos szerepe van, mert Lélek által lehet megöldökölni a test cselekedeteit, amelyek gátolják az embereket abban, hogy Isten akarata szerint éljék életüket.

A Lélek nem csupán a bűn elleni harcban ad győzelmet, hanem Ő folyamatosan jelen van az élet minden területén, és azon fáradozik, hogy Krisztust formálja ki a hívő ember életében. A Lélek vezeti is a hívő embert, és aki ezt megtapasztalja, az abban a bizonyosságban élhet, hogy ő az Isten gyermeke. Az Ige olvasása, imaélet, a testvéri közösség ápolása mind azt a célt szolgálja, hogy az Úrba vessed bizalmadat, és a Lélek vezetése megvalósuljon!

Fekete Csaba

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.