2018. május 21., hétfő

DÉLELŐTT | 
„Új szívet adok nektek”

Igehely: Ez 36:22-28; Kulcsige: Ez 36:26 „Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek.”

Olyan ígéretet adott Isten a népének, amely magába foglalja az újjászületés gondolatát. Amíg Isten nem ad egy ilyen méretű változást az ember életébe, addig képtelen az Ő akarata és tetszése szerint élni. Amit mások a kiválasztott néppel kapcsolatosan mondtak, tükrözte a véleményüket Izráel Istenével kapcsolatosan is (20). A bűneik által, amelyben éltek, gyalázatossá tették az Isten nevét, akár úgy is mondhatnánk, hogy megvetették Istent. Isten azonban az Ő nevéért cselekszik: megváltoztatja népének állapotát, a fogságból, ahová bűneik miatt kerültek, hazaviszi őket. De mielőtt megváltoztatná gyalázatos helyzetüket, változást fog adni egyéni életükben. A hangsúly itt azon van, amit Isten tesz az Ő népéért: megtisztít, a kőszív helyett érző szívet ad, adja a Lelkét, aki által képessé tesz parancsolatai szerint élni.

Miközben várod, hogy Isten különleges módon kiárassza életedre áldását, kívánod azt a változást, amelyet csak Ő tud elvégezni? Hiszed, hogy ezek az ígéretek neked is szólnak, és hogy Istennek van hatalma, hogy mindezeket megadja?

Fekete Csaba

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek hív: jöjj!

Igehely: Jel 22:13-21

A Szentlélek minden embert hív, személyválogatás nélkül, az üdvösségre. A hívás szól azoknak, akik még a bűn állapotában vannak, de szól azoknak is, akik már megismerték Isten kegyelmét és bűnbocsánatát. Mit foglal magába ez a hívás? Egyrészt megtérést azokból a bűnökből, amelyek miatt nem lehet bemenni abba a városba, amit Isten az Őt szeretők számára készített, másrészt engedelmességet a Szentlélek hívásának.

A hazugság olyan bűn, ami nagyon elterjedt a mai időben. Ha olyat állít valaki, ami nem felel meg a valóságnak, vagy kötelezettséget vállal valamire, amit nem teljesít, akkor az illető hazudik. Az Ige figyelmeztet: kívül maradnak Isten országából azok, akik szeretik és szólják a hazugságot. A Szentlélek hívása a Jézus Krisztusba vetett hit által lehet eredményes. Az Úr Jézus vére által ma még meg lehet tisztulni, fehér ruhát lehet szerezni. Az Ige Jézust a Dávid gyökerének nevezi, általa van kezdete az üdvösségnek, és Ő a fényes hajnalcsillag, aki bizonyosságot ad az üdvösség felől. Krisztus menyasszonya, a Gyülekezet a Szentlélekkel együtt várja a Vőlegény érkezését, várod-e te is?

Fekete Csaba

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.